2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Megyei közgyűlést tartottak a polgárőrök

2013. április 20-án tartotta meg Miskolcon közgyűlését a Borsod –Abaúj –Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség, ahol magas létszámmal jelentek meg a küldöttek. Az értekezleten a százkilencvenkilenc küldöttből százötvennégyen vettek részt. A polgárőr rendezvényt jelenlétével megtisztelte Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Kovács Béla rendőr ezredes a B. A. Z. Megyei Rendőr főkapitányság rendészeti igazgatója, Dr. Kovács János B. A. Z. Megyei Önkormányzat főjegyzője, Lipták Attila polgárvédelmi ezredes B. A. Z. Megye katasztrófavédelmi igazgatója, Dr. Jakó Gábor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának osztályvezetője, Szilágyi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr szövetség alelnöke.
Az ülés közérdekű bejelentéssel kezdődött, ugyanis az Országos Polgárőr Szövetség 2013. áprilisi közgyűlése és Dr. Túrós András elnök úr javaslatára, ismét Csóra György urat választották meg az O.P.SZ. Oktatási elnökhelyettesének. A közgyűlésen az országos rendőrfőkapitány úr, főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Urbán József urat az Abaúji járási koordinátorát.
Csóra György Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a polgárőr egyesületeink kiemelkedő szerepet töltenek be a városok és települések életében, munkájuk nélkül önözhetetlen, nemcsak a közbiztonság fenntartásában, a rendőrség támogatásában, hanem a helyi közösség összefogásában is.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség egyesületei 2012-ben bűnmegelőzési tevékenységet is végeztek, ennek keretén belül a helyi településeken járőröznek, akciókban vesznek részt, felvigyázzák a helyi közrendet, közbiztonságot. Az elmúlt évben 913.047 órában végeztek járőrszolgálatot, ebből 712.000 órában közterületi szolgálatot láttak el. A rendőrséggel együtt végzett bűnmegelőzési, közlekedési járőrözés tevékenység 17.805 óra volt. Rendezvénybiztosítást 132.618 órában láttak el. Tizenkét esetben vettek rész egyesületeink eltűnt személy felkutatásában.
2012. szeptember elseje és október 15 között részt vettek a meghirdetett „Bűnmegelőzési hónap” projektben, melynek keretében a polgárőrök az iskoláknál több mint 50.000 óra szolgálatot teljesítettek, valamint 27 iskolában tartottak a diákoknak előadást a polgárőrségről, a drog prevencióról, az ifjúság elleni bűncselekmények megelőzéséről, közösen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával és a rendőrkapitányságok képviselőivel.
A megyei polgárőr szövetség külön akciót szervezet a tavaly nyári idegenforgalmi idényre, s a turisták által kedvelt helyeken a polgárőr egyesületeink jelentős mértékben hozzájárultak a közbiztonság fenntartásához. A Magyar Posta felkérésére 142 két egyesületünk vett részt az év végi emelt nyugdíjak kifizetésekor a kézbesítők biztosításában. Polgárőreink szolgálatteljesítés során 96 elfogásban működtek közre, tettenérés 498 esetben, segítségnyújtás 516-szor volt, továbbá 13.815 bejelentést tettek a rendőrség, a környezetvédelem és az önkormányzatok felé.
Az egyesületek keretein belül már több ifjúsági csoport tevékenykedik, főleg iskolás csoportok, melyek a jövőben „Fiatal Bűnmegelőző Társasága” néven folytatják ezt a programot.
Csóra György Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőr rádiónknak elmondta:
Az elmúlt évekhez hasonlóan a polgárőrök 2012 évben is kiválóan teljesítettek. A borsod megyei polgárőrök több mint kilencszázezer szolgálatukkal az ország összes polgárőrei által végzett szolgálatok 12%-át teljesítették. Ennek is köszönhetően a megyében egy kicsit javult az emberek biztonságérzete, fontos kiemelni, hogy számolnak a polgárőrséggel, és 2013-ban is igényt tartanak a polgárőrségre. Több olyan település, ahol eddig nem működött polgárőr egyesület, jelezte, hogy szeretnének polgárőr egyesületet alapítani. A legújabb kezdeményezés pedig, hogy a Miskolci Egyetemen, az egyetemisták szeretnének polgárőr egyesületet alakítani.
Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját. Elmondta, hogy borsod megye a polgárőrség fellegvára s ez jelző 2013 áprilisában is megilleti a megyei polgárőr egyesületeket. Borsod –Abaúj –Zemplén megye a polgárőrök szempontjából is a „leg-ek megyéje”. Hisz itt van a legtöbb polgárőr, a legtöbb polgárőr egyesület, és a legtöbb szolgálati órát is itt teljesítették. Továbbá hozzátette:
„Gyakorlatilag egy kis túlzással a Borsod –Abaúj –Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség irányítja a magyar polgárőrséget, amely nyílván valóan önmagában is elismerésre méltó”.
Példaként említette Török Barnabás urat, OPSZ Felügyelő Bizottságának elnökét, Korondán Katalint az OPSZ Igazgatási vezetőjét, Csóra György urat az OPSZ elnökhelyettesét és nem utolsó sorban, ha figyelembe vesszük Dr. Túrós András urat az OPSZ elnökét, aki szintén a megyében élt és itt kezdődött meg a pályafutása.
Vannak olyan fehér foltok a közbiztonságban, amelyekre a polgárőrségnek nagyobb figyelmet kell fordítani. A külterületeken a gazdák elmondták, hogy letarolnak mindent, kivágják az erdőket ezzel is több milliós kárt okoznak a fa tolvajok. Úgy érzik tehetetlenek és nem tudnak kihez fordulni. Az elnök úr kezdeményezi, továbbá nagyon szeretné, ha a Borsod –Abaúj –Zemplén Megyei polgárőrök ezt a feladatot felvállalnák és „gazdái” lehetnének a külterület biztonságosabbá tétele érdekében.
Csóra György elnök úr a polgárőr rádiónknak ismertette a Borsod –Abaúj –Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség 2013-as céljait:
2013-ban négy olyan feladatott határoztunk meg a polgárőrségnek, mely nagyon fontos lesz a megye közrendje és közbiztonsága szempontjából. Ismételten elindítjuk a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Részt veszünk 100*100 országos bűnmegelőzési programban, melynek keretében belül Borsod –Abaúj –Zemplén megyében is öt településen vesz részt, Rudabánya, Sajókaza, Taktaszada, Taktakenéz és Vilmány. Folytatjuk a „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek programunkat”, és nagyobb figyelmet szentelünk a kistelepülési polgárőr egyesületeknek, hogy szolgálataikat még hatékonyabban tudják ellátni. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnökének felkérésére, pedig ötödik célként, mindent megteszünk a külterületi szolgálatok hatékonyabbá tételéért.
Kovács Béla rendőr ezredes a B. A. Z. Megyei Rendőr főkapitányság rendészeti igazgatója, beszédében megköszönte a polgárőrök munkáját. Elmondta, hogy 190 polgárőrséggel van szerződésük. A tavalyi évben B. A. Z. Megyében 30.000 bűncselekményt regisztráltak, ebből 5300 bűncselekmény történt közterületen. A polgárőrök tevékenysége a közterületen elkövetett bűncselekményhez kötődnek. Azért nagyon fontos ez a szám, mert közel 5-7 évre visszamenőlegesen ez a szám több mint nyolcezer volt. Ezek azok a bűncselekmények mely a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásolják.  Ebben a polgárőröknek, akik mindennap szolgálatot látnak el, akár a rendőrséggel közösen, vagy önállóan, jelentős szerepük van.
Lipták Attila polgárvédelmi ezredes B. A. Z. Megye katasztrófavédelmi igazgatója elmondta, a polgárőrséggel egyre szorosabb, és egyre színvonalasabb szakmai együttműködés tapasztalható.  A jövőben olyan középtávú projekt kezdődik, amely eredményeként, a polgárőrség egyre inkább kiemelt stratégia partnerré válik, hisz az eddigi eredmények és tapasztalatok alapján kiváló az együttműködés. Például gondolhatunk a legutóbbi nagy havazás időszakára. Ha a polgárőrség a katasztrófavédelem segítségével, szakmai iránymutatásával, fel tudja vállalni e feladatot, akkor a településeken egyfajta védekező, felkészítő, irányító szerepkört is be tudnak tölteni. Beszédében megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, s sok erőt-egészséget kívánt.
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőr mozgalomban végzett sok éves eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesíti:
•    Kotta István urat, a Tiszaújvárosi kistérség felelősét, a Mezőcsáti PE tagját
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőr mozgalom támogatásában, a polgárőr mozgalommal való együttműködés területén kifejtett eredményes munkája alapján a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesíti:
•    Lipták Attila polgárvédelmi ezredes urat, a B. A. Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat kitüntetésben részesíti:
•    ifj. Lovász László urat, a Tarcali PE tagját
•    Köteles János urat, a Mezőkövesdi PE elnökét
•    Balogh Attila urat, a Balogh-Nissan Kft. tulajdonosát
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetésben részesíti:
•    Veres József urat, a Héti PE tagját
•    Szabó László urat, a Balajti PE elnökét
•    Nagy Csaba r. őrnagy urat, a Tokaji Rendőrőrs vezetőjét
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye közrendje, közbiztonsága védelme érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért tárgyjutalomba részesíti:
•    Dudásné Zsarnóczki Éva asszonyt, a Sátoraljaújhelyi PE tagja
•    Katona Győző urat, a Gesztelyi PE tagját
•    Aranyosi Lajos urat, a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet szolgálatvezetőjét
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, a rendőrség és polgárőrség közötti kiemelkedő együttműködés elősegítése érdekében végzett munkájuk alapján főkapitányi dicséretben és jutalomban részesíti:
•    Oláh János urat, a Szerencsi PE elnökét,
•    Petrovics Ferenc urat, a Sajóecsegi PE elnökét
•    Szívós László urat, a Tállyai PE elnökét
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és polgárőrség közötti együttműködés a megyét sújtó rendkívüli események során mutatott példaértékű együttműködésük alapján dicséretben és jutalomban részesíti:
•    Kecsmár István polgármester urat, a Tiszacsermelyi PE elnökét,
•    Kahancó István urat, a Vajdácskai PE tagját
•    Sándor Béla urat, a Fonyi PE elnökét
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, elnöki elismerésben és jutalomban részesíti:
•    Gulácsi László urat, a Kázsmárki PE alelnökét
•    Schlága István urat, az Arlói PE elnökét
•    Kormos Zoltán urat, a Csincsei PE elnökét
•    Gyüre Sándor urat, a Miskolci Bűnmegelőzési Centrum PE tagját
•    Antal Ferenc Zsolt urat, Semjéni PE elnökét
•    Szalai Gyula urat, Szendrőládi PE elnökét
•    Dobos István urat, az Újcsanálosi PE elnökét
•    Soltész Csaba r. őrnagy urat, a Miskolc Vasgyári Őrs vezetője
•    Tóth László urat, Telekes Völgye PE elnökét
•    Farkas Róbert urat, a Mezőcsáti PE tagját

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…