2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Megyei bányásznap Rudolftelepen

Hagyományosan szeptember első vasárnapján tartják Magyarországon a bányásznapot. Az idei megyei bányásznapnak Rudolftelep adott otthont, amely település a szénbányászatnak köszönhette a létrejöttét egykoron. A bányásznapon köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A 68. bányásznap résztvevőit Rozlozsnyik Jánosné polgármester, Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső és Szőke András szakszervezeti vezető köszöntötte.

Török Dezső beszédében emlékeztetett rá, hogy az 1867-es kiegyezést követő robbanásszerű ipari fejlődés, vasútépítés következtében gyors fejlődésnek indult a magyar nehézipar, bányászat. Ennek köszönhette létrejöttét Rudolfakna közelében a mai Rudolftelep település is. A szénbányászat 2000-ben véget ért a településen, de a bányász hagyományokat őrzik, ápolják. Gratulált a helyieknek a szép, új, központi bányászparkhoz, amely méltó emléket állít ennek a szakmának és a bányaszerencsétlenségek áldozatainak.

A beszédeket követően felavatták az emlékparkot, megkoszorúzták a bányász áldozatok emlékművét, délután pedig falunapot rendeztek Rudolftelepen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…