2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújult a Miskolci Nemzeti Színház óratornya

Június 26-án megtörtént a megújult óratorony műszaki átadása. A felújítás rohamtempóban készült, alig egy hónapot vett igénybe, így mostantól a járófelület is teljes biztonságban használható. A felújítás mintegy 4 millió forintos költségét háromnegyed részben az önkormányzat, egynegyed részben a Miskolci Nemzeti Színház állta.

A 190. évadban többször is szó esett arról, hogy a Miskolci Nemzeti Színház 1823-ban nyitotta meg kapuit első magyar nyelvű kőszínházként a mai Magyarország területén. Ez az épület az 1843-as tűzvészben elpusztult. Az új, mai színház alapkövét 1847-ben tették le.
Jelentős korszerűsítést végeztek az 1880-as években, amikor bevezették a központi fűtést és a légszeszvilágítást. A torony építését éppen a nagy miskolci tűzvésszel indokolta Soltész Nagy Kálmán polgármester, melyet 1883. november 3-án adtak át, mint a Miskolci önkéntes tűzoltóegylet állandó őrhelyét.  Ekkor a torony még nem rendelkezett órával, de az átadás után alig fél évvel később már beépítették a Schauer Emil híres bécsi óragyárából származó szerkezetet.
2005-ben a színház homlokzatát és az óratornyot is felújították, de egy évvel később már látszódott, hogy falszerkezet átázása miatt a festék kezd lefagyni, ezért volt szükség az újabb, korszerű technológiát felhasználó felújításra.
Mára persze tűztorony funkciója megszűnt, így ma már mindenki óratoronyként emlegeti. A belvárosban járók sokszor igazítják az órájukat az óraszerkezethez, a Bartókplusz Operafesztiválok idején pedig az előadások kezdetét jelző fanfárok is innen a toronyból szólnak.
A nagyközönség számára a torony ugyan nem látogatható, hiszen a padlástér alkalmatlan az érdeklődők fogadására, illetve a Vodafone egyik bázisállomása is ebbe a toronyba van telepítve.
A renoválás kevesebb, mint egy hónap alatt megtörtént. Az Önkormányzat, mint az épület fenntartója a beruházás háromnegyed részét állta, a Miskolci Nemzeti Színház pedig egynegyed résszel szállt be a 4 milliós felújítási költségbe, így mostantól állványok nélkül, teljes pompájában magasodik a torony a miskolci háztetők fölé.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek