2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújult a füzérradványi kastély parkja

A Füzérradványi Károlyi-kastély park hazánk egyik legszebb és legnagyobb történeti kertje. Egyedülálló érték, mely szakmai körben világhírű hazai és nemzetközi kertészek és tájépítészek munkáját dicséri. Az eredményesen lezárult projekt célja a kastélypark hajdani szépségének visszaállítása, és az egyedülálló dendrológiai értékek megőrzése volt.

2015. május 27-én volt Füzérradványban a Károlyi-kastély parkjának rekonstrukcióját lezáró projektzáró rendezvényre.
A résztvevőket Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója és Sághi Attila, a Forster Központ elnöke köszöntötte.
A beruházást több éves előkészítő munka előzte meg, ami magába foglalta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását, valamint az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítését a kertépítészeti, hídépítési és vízépítési szakágak vonatkozásában.

A beruházás során megtörtént a park lőszermentesítése. A vadkárok megakadályozása és a vagyonvédelem érdekében ma már új kerítésszakaszok határolják a teljes területet, valamint megszépült kapuzatok fogadják a látogatókat. Újból kiépítették a parkot átszövő, kiterjedt sétány-hálózatot, és felújították a park 6 hídját.
A park bevezető útját szegélyező Fenyves-allé megifjítása mellett a zöldfelületek ápolását, az idős faegyedek metszését, kezelését is elvégezték. Kibontották a beerdősült nyiladékokat és tisztásokat, valamint a park egyik gyöngyszeme, a Franciakert is teljes körű felújításon esett át.
Megtörtént a Nagy-halastó és a Kis-halastó kialakítása, így hosszú évtizedek után a park újból megmutathatja magát az állóvizek tükrében is. A nagyszabású vízrendszer újbóli felélesztése magába foglalta a zsiliprendszer és támfalak felújítását, a csatornák kotrását, és a források revitalizációját is.
A projektzáró rendezvényen nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel a kastélyparkot, ezzel jelképesen megnyitották azt a látogatók számára.
A nagyszabású projekt sikeres megvalósítása nyomán a füzérradványi Károlyi-kastély parkja visszanyerte méltó fényét, s az arborétum a Zempléni térség legszebb botanikai látnivalója lett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek