2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Megújulnak az egészségházak Mezőnagymihályban és Gelejen

A mintegy 58,88 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás célja, hogy a felújítást követően a két település 1680 lakója komfortosabb körülmények között részesüljön ellátásban az egészségügyi intézményekben és az egészségügyi személyzet munkakörülményei is javuljanak.


A fejlesztést, átalakítást több tényező is indokolja: Mezőnagymihályon és Gelejen egyaránt rendkívül kis alapterületű helyiségek álltak eddig rendelkezésre a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat részére, ráadásul a mozgáskorlátozottak és a fogyatékosok részére a rendelőkbe való akadálymentes bejutás és annak külső segítség nélküli használata nem volt megoldott. A váróterem mérete egyik épület esetében sem volt kielégítő, továbbá a helyiségek elrendezése sem volt megfelelő.
Összességben tehát mindkét település rendelőjében olyan körülmények között fogadták és látták el a pácienseket, amely a betegellátás és munkavégzés hatékonyságát csökkentette. A helyiségek átalakítása, elrendezésének funkcióhoz való alakítása ezért a beruházás egyik fő eleme.
A beruházás keretében Mezőnagymihályon a jelenlegi rendelő területét megnövelik, az épületben lévő, használaton kívüli szolgálati lakás területének felhasználásával nagyobb lesz a váróterem. A korábbi szolgálati lakás tereiben pedig az adminisztrációs helyiséget, az öltözőket helyezik el.
Gelejen szintén használaton kívűli helyiségek bevonásával bővítik ki az orvosi és védőnői szolgálatnak helyet adó teret: a jelenlegi rendelőt a korábbi irodahelyiségekkel összevonják, így egy nagyobb váróterem és egy adminisztrációs helyiség számára is lesz hely.
Az átalakítás során mindkét épületben új válaszfalak épülnek, a belső nyílászárókat küszöbmentesítik, új padló és csempeburkolatot helyeznek fel, a falakat, a fém és fa elemeket is lefestik. Új vizesblokkok készülnek, a korábbit pedig a mozgáskorlátozottak számára alakítják át.
A mozgáskorlátozottakra természetesen az épületbe való bejutáskor is gondolnak mindkét településen, számukra rámpát alakítanak ki, míg Mezőnagymihályon a kismamák a babakocsi tárolónak veszik majd hasznát.
A felújítás után így mindkét településen korszerű és a törvényi előírásoknak megfelelő orvosi rendelő várja majd a betegeket, illetve szolgálja ki az egészségügyi dolgozók igényeit.
Mezőnagymihályon augusztus 19-én, Gelejen pedig szeptember 24-én kezdődtek el a kivitelezési munkálatok. A munkálatok tervezett befejezési dátuma mindkét településen 2014. november 15.
A „Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése Mezőnagymihály és Gelej településeken” című projekttel az ÉMOP 4.1.1/A-12 felhívásra sikeresen pályázva a két önkormányzat összességében 58.884.271 Ft (Mezőnagymihály 29.723.005 Ft, Gelej 29.161.265 Ft) európai uniós támogatást nyert el a beruházás megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi.
A kedvezményezett Mezőnagymihály Község Önkormányzata.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek