2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújul a távhővezeték

Megújul a kazincbarcikai távhőszolgáltatás egyik gerincvezetéke. A Városi Hőfogadó és az AT-15 akna közötti, háromvezetékes gerincszakasz Európai Uniós támogatással válik korszerűbbé. A több mint 240 millió forintos beruházás kedvezményezettje a helyi távhőszolgáltatást végző Barcika Szolg Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft., a támogatási szerződés aláírására 2013 decemberében került sor.

A 2013 őszén elkezdődött, „Kazincbarcika, Egressy úti háromvezetékes távhő gerincvezeték cseréje” elnevezésű, KEOP-5.4.0/12-2013-0013 számú beruházás célja a távhőszolgáltatás energia-hatékonyságának növelése a hőveszteségek csökkentésével. Emellett az üzembiztonság szintjének emelése is fontos célkitűzés, melyet az előreszigetelt technológiával készült, jelzővezetékkel ellátott új primer távhővezetékek révén érhet el a cég.

A távhőszolgáltatás a városi hőellátás ideális megoldása, melyet Kazincbarcikán a Barcika Szolg Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. üzemeltet.
A helyi tüzeléssel működő rendszerekkel szemben számtalan előnye van; ezek közül kiemelendő környezetkímélő jellege, és az igénybevevőknek nyújtott kényelem.

A távhőhálózathoz primer távvezetéki rendszer, szolgáltatói és fogyasztói hőközpontok, valamint a szekunder fogyasztói rendszerek tartoznak.
A primer csővezetéki elosztóhálózat életkora több mint 30 év, mely hagyományos technológiával készült, vasbeton védőcsatornába helyezett és a helyszínen hőszigeteléssel ellátott vezetékekből áll.
A projekt keretében két DN200-as és egy DN300-as, leromlott állapotú háromvezetékes primer vezetékhálózat helyett két DN250-es dimenziójú, jó minőségű, hőszigeteléssel ellátott, közvetlenül földbe fektetett primer rendszer kerül telepítésre. A korszerű csővezetékek meghibásodási valószínűsége minimális. Ha mégis történik ilyen a hibaelhárítás is korszerű módon történik, jelentősen csökkentve a fenntartási költségeket.

A beruházást a Kedvezményezett két ütemben, 2013-ban és 2014-ben tervezi megvalósítani, hiszen a kivitelezés zárásának tervezett napja idén június 30-a.

A projekt tervezett összköltsége 240 757 856 Ft., melynek 50 %-ára vissza nem térítendő támogatást kapott a Barcika Szolg Kft.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek