2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem – Összdolgozói fórum

Összdolgozói fórumon tájékoztatta és hívta közös gondolkodásra a Miskolci Egyetem oktatói, dolgozói nyilvánosságát Dr. Patkó Gyula rektor október 10-én. A megelőző napok stratégiai egyeztetéseinek főbb megállapításait ismertetve tájékoztatta az egybegyűlteket az egyetem jelenlegi helyzetéről – amely azt a szituációt tükrözi, amiben az ország felsőoktatási intézményei működnek napjainkban. A rektor elmondta: 2008-hoz képest több mint 4 milliárd forinttal (50 százalékkal) csökkent a fenntartói, állami támogatás. Kitért az egyéb mínuszakra is: az inflációs hatás miatti többletkiadás 1,47 milliárd; a szakképzési hozzájárulás kiesése további 400 millió; az innovációs járulék kiesése pedig további 600 millió forint az idén.

A számokat és a mínuszokat, illetve a működés fenntartásának megkérdőjelezhetetlenségét összesítve a rektor közös gondolkodásra hívta az egyetem oktatóit és dolgozóit annak érdekében, hogy ne kerüljön sor újabb elbocsátásokra. Ehhez elsőként – és átmeneti időre – a karok saját bevételeit zárolta a rektor. A továbbiakban a pályázati források további kihasználása és a szervezeti működés részleges átalakítása is megtakarítást jelenthet, de felmerült egyes, súlyos veszteséggel működő szakirányok megszüntetésének lehetősége is.

Az egyetem felsővezetése keresi a megoldást a jelenlegi, megszorításokkal jellemezhető, de zavartalan működés fenntartására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…