2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Megérkezett az első új Skoda villamos Miskolcra

 Kedden hajnalban megérkezett Miskolc első új villamosa a helyi közlekedési vállalat telephelyére, ahol több százan, köztük Miskolc város polgármestere is várta, hogy a miskolci sínpárra kerüljön a világszínvonalat képviselő új szerelvény.

Több százan várták kedden hajnalban Miskolc új villamosát. Ez az első darab Skoda gyártmányú villamos, amelyet még 30 fog követni, egészen 2015. első negyedévéig. Ezzel Miskolc villamosközlekedése teljesen megújul, világszínvonalúvá válik.

Ami már kész

A korábbi teljes Tiszai pályaudvar –Diósgyőr közötti – 9,6 kilométer hosszúságú villamospálya – illetve a forgalmi-, javítótelepi- és bekötő vágányok, azok tartozékainak – komplett rekonstrukciója már megtörtént. A villamoshálózat 1,5 kilométerrel meghosszabbodott, megépült a Diósgyőr– Felső-Majláth vonal. Ehhez kapcsolódóan megvalósult az utasperonok, a meglévő végállomási épületek ki- és átalakítása, a jelző-, biztonsági eszközök megújulása is. Az új és modern villamosok fogadásához a korábbi javítócsarnokot és a karbantartó bázist is teljesen felújították.
Ami elkezdődött – érkeznek az új villamosok
Folyamatban van a 31 darab alacsonypadlós, a világ legkorszerűbb járművei közt számon tartott villamosszerelvény leszállítása is, ebből a flottából érkezett meg most az első villamos, a Skoda zászlóshajója, a 26 THU 3 típusjelű villamos.
Miskolc első új villamosa csütörtökről péntekre virradó éjjel – éjféltől hajnal 4-ig – teszi meg első próbaútját a városban, majd pénteken este, a Villamosok éjszakáján, a miskolci Városház téren „hivatalosan” is bemutatkozik egy egész estét betöltő ünnepség keretében, amely miskolci közösségi közlekedés múltja és jelene mellett az új villamosról, Miskolc megújuló közösségi közlekedéséről és családi programokról is szól.
HÁTTÉR
A projekt hivatalos neve „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” az Európai Unió támogatásával az Európai Kohéziós Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Közlekedési Operatív Program prioritási tengelyében. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott program jogi, gazdasági és műszaki előkészítése már 2006 óta zajlik. A teljes program befejezése 2015 nyarára várható, ekkorra a megújult és bővített villamos pályán forgalomba fog állni az utolsónak, vagyis 31.-nek érkező új Skoda villamos is.

Fotó forrás:MINAP

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…