2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Még nincs döntés a felszámolásról a MISEK ügyében

A felszámolási kérelmet vizsgálják a megyei bíróságon, augusztus végén döntenek az ügyben.

Jelenleg nincs  felszámolási eljárás alatt a miskolci kórházakat működtető Misek Kft., vagyis zavartalan a miskolci kórház működése, mondták szerdai sajtótájékoztatójukon a miskolci városvezetés nevében Fedor Vilmos és Mokrai Mihály alpolgármesterek, valamint Kovács Zoltán, a Misek Kft. igazgatója, friss cégbírósági határozattal illusztrálván állításukat.

Az előzmény

Mindennek előzménye, hogy hétfőn szintén sajtótájékoztató keretében adták hírül a miskolci ellenzéki Fidesz és KDNP frakciók, hogy a Misek Kft. ellen felszámolási eljárási kérelmet nyújtott be az X Centrum Kft.: 782 420 forint késedelmi kamat meg nem fizetése miatt, és ezzel akár el is lehetetlenítheti a miskolci kórházak működését. Mindezt dokumentummal, a felszámolási kérelem másolatával is bizonyították. (A cég vezetője  Bernáth Attila, aki az MSZP miskolci választmányának elnöke is). A Fidesz szerint Bernáth Attila az X -Centrum Kft.-t több áttételen át a közgyűlés tudta nélkül vásárolta meg, a döntést Káli Sándor polgármester (az MSZP városi elnöke) hozta meg és hitelesítette. Ezért – hangoztatták a hétfői sajtótájékoztatón –, követelik, hogy a polgármester a közvélemény előtt tisztázza az ügy részleteit. Dr. Koleszár Lajos a Misek orvos-igazgatója nyilatkozta ezzel kapcsolatban: az X-Centrumos szerződéseket a Misek előző ügyvezetője kötötte, a mostani pedig felbontotta értékaránytalanság miatt. (A vita a késedelmi kamatról szól, mert a kilencmilliót meghaladó díjakat a Misek már kifizette az X-Centrumnak)

Nincs lejárt tartozás

Kovács Zoltán, a Misek Kft. igazgatója elmondta, a felszámolási kérelmet még vizsgálja a cégbíróság, hogy megalapozott-e. (Információink szerint a döntés augusztus 23-a után várható: akkor tér vissza szabadságáról az eljáró bíró.) Az X Centrum kft.-nek nincs lejárt tartozása a céggel szemben, hangsúlyozta.  A sajtótájékoztatón az igazgató ecsetelte a kórház jelenlegi nehéz helyzetét, miszerint 300 millióval jut kevesebb ebben a félévben működésre, mint az előzőben. Ám 17 százalékkal csökkentették a költségeket, így az idei első félévi adatok alapján pozitív a mérlegük. Mokrai Mihály alpolgármester elmondta, levelet terveznek írni a kormányzatnak, miszerint nem teljesítette a választási ígéreteit: nem törölte el a volumenkorlátot, és nem konszolidálta a kórházak adósságát.

Fedor Vilmos alpolgármester (az MSZP városi elnökét szabadsága alatt ő helyettesíti) lapunknak úgy fogalmazott: a Fidesz további állításaival pedig nem szeretnének foglalkozni, nem akarnak politikai ügyet csinálni a dologból. Nyakó Istvánt, az MSZP megyei választmányi elnökét  megkérdeztük, terveznek-e lépéseket azért Bernáth Attila, a miskolci választmányi elnökkel szemben, mert a városi kórházakat működtető kft. ellen nyújtotta be a felszámolási kérelmet. Szerinte a miskolci etikai bizottság illetékes ebben az ügyben eljárni, bár ezt nem tartja indokoltnak, mert úgy véli, üzleti ügyről van szó. -írja a boon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…