2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Matyó Húsvét

Matyó Húsvét

Matyó HúsvétA rossz idő ellenére idén is nagy volt az érdeklődés a Matyó Húsvét programjai iránt április 4-5-én Mezőkövesden.

Nagypénteken a mezőkövesdi temetőben ez alkalommal is megtartották a keresztút-járást. A legfontosabb keresztény ünnep alkalmából nagyszombati szertartáson és feltámadási körmeneten vehettek részt a hívők.

A Matyó Húsvét programjai vasárnap délelőtt a Hoór-völgyi víztározónál kezdődött a gyermek, ifjúsági és felnőtt horgászversennyel, amelyen mintegy 50 fő vett részt.

A Hadas városrészben a délelőtt során a Galagonya Bábszínház előadását tekinthették meg a gyerekek. Az egész nap során kistérségi hagyományőrzők, népdalkörök, zenészek, színeszek műsorát tekinthették meg a rendezvényre kilátogatók, valamint a legkisebbek gyermekprogramokon vehettek részt.

Húsvét hétfő délelőtt a Hadasban a húsvéti ételek szentelésével és kóstolásával kezdődött a rendezvény. Ezt követően került sor az első alkalommal, a Hungária Komondor Klub által megrendezett Matyó Kupa Országos Komondor Fajtakiállítás megnyitójára, amelyen több mint 30 ősmagyar kutya vett részt. 11 órától pedig a matyóba öltözött legények vödörből öntözték meg a matyó lányokat. Ezt követően óránként locsolkodtak a fiatalok. Ezt követően a színpadon körforgásszerűen a Matyó Néptáncegyüttes, az Agria Néptáncegyüttes, valamint más hagyományőrző csoportok, gyermek tánccsoportok, zenekarok, énekesek szerepeltek. Az egész nap során Paprika Jancsi Csúzlizdája várta a gyerekeket.

Első alkalommal szervezték meg a Mezőkövesdi Hagyományteremtő Kovácstalálkozót és Versenyt a mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeumban, amelyen hat, az ország több pontjáról érkező kovácsmester mérte össze tudását. A verseny során nemcsak a legjobb kovácsot, hanem a legjobb „kontár” kovácsot is megválasztották.

Mindkét nap a Gépmúzeumban állatsimogatással, kiállítással várták az oda érkezőket.  A Matyó Portán pipícssütés, csokitojás készítés, tojásfestés,  a Mézeskalácsos Házban tojásfestés, az alkotóházakban mesterségbemutatók, kézműves-foglalkozások, a Táncpajtában húsvéti tojáskiállítás, kirakodóvásárok voltak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek