2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Május végén zárul az újkazinci városrész rehabilitációja

Közterületek, lakóházak, intézmények újulnak meg az Újkazinci városfejlesztési program keretében. A nagyszabású – 2010 szeptemberében kezdődött – beruházást az Európai Unió és a Magyar Állam 500 000 000 Ft-tal támogatja.

A projekt eddig megvalósított elemeiről helyszíni sajtótájékoztatón számoltak be az együttműködő felek. A Kedvezményezett képviseletében a megjelenteket Klimon István alpolgármester köszöntötte, majd arról beszélt, hogy milyen fontos szerepe van a beruházásnak az Újkazincon lakók életében. Ismertette a beruházás építő részeit: a Veres Péter és a Mikszáth Kálmán úti panelépületekben 254 lakást újítottak fel, elkészült az orvosi rendelőt és a gyógyszertárat magában foglaló épület, továbbá a II. Sz. Bölcsőde rekonstrukciója. Az akcióterületen található közterületek is jelentős változáson estek át: megújultak a terek, parkok, járdák, sétányok, parkolók, és a gyerekek legnagyobb örömére a Csokonai úti játszótér is, ahol a sajtótájékoztatót tartották. A városrész új közösségi teret is kapott, mely a bölcsőde bővítményeként épült meg. Szólt arról is, hogy a több mint 800 millió forintos beruházás olyan elemeket is tartalmaz, mely az akcióterületen élők szociális jellegű támogatását célozza meg. Mint mondta: nagyon fontos, hogy a munkaerő-piaci beilleszkedést elősegítő képzések keretében négy szakmában is OKJ-s bizonyítványt tudtak adni a résztvevőknek. A 2011 ősze óta tartó „Egészségmegőrző programsorozat”-ról a két együttműködő partner, az Ideál Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület és a Teljes Életért Egyesület vezetői, Szécsy Vilma, illetve Kovácsné Tokai Edit számoltak be. A „Bölcsődei új funkció” program is sikerrel zajlik, erről a Szociális Szolgáltató Központ igazgatója Csősz Béláné szólt. Az őszi-tavaszi „Környezetszépítő akció” céljáról Bukó Géza, a Barcika Park Kft. közfeladatellátás-vezetője tájékoztatta a résztvevőket, míg a polgárőrmozgalom akcióterületi kibővítéséről Csóra György beszélt.
A sajtótájékoztatót követően a résztvevők közös fa- és növényültetésen vettek részt. Ennek keretében több száz díszcserjét, fát és virágot ültettek el az akcióterületen, a munkálatok előkészítésében és kivitelezésében a Barcika Park kollektívája is részt vett.
A hétfő délutáni rendezvényen a szervezők egy felhívást is közzétettek a lakosság felé: aktív közreműködésükkel szeretnék elnevezni az akcióterületen újonnan épült közösségi egységet.
Bejelentették azt is, hogy a beruházás zárórendezvényeire 2012. május 18-án kerül sor a közösségi egységben, illetve annak udvarán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek