2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Lufi a túlórabalhé

Dr. Kriza Ákos polgármester közleménye

Az ellenzéki pártok egyik politikai akciója lett az utóbbi hetekben, hogy az önkormányzatokban rendkívüli közgyűléseket kezdeményeznek annak érdekében, hogy ne alkalmazzák az országgyűlés által meghozott új túlóratörvényt az önkormányzatoknál és a tulajdonukban lévő társaságoknál.

Miskolcon 2019. január 7-én indítványozta az ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását a témában, amelynek időpontját január 22-re tűztük ki.

Az elmúlt időszakban megvizsgáltattam, hogy mennyire aktuális a túlórakérdés Miskolc Megyejogú Város Önkormányzatánál és tagvállalatainál.

A tények a következők:

2018-ban Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdasági társaságainak a Munka Törvénykönyve hatálya alatt dolgozó 2924 munkavállalója közül mintegy 1770 munkavállaló volt érintett túlórával.

Az átlagos, egy főre eső túlórák száma éves szinten 105 óra/fő.

A legmagasabb, átlagos, egy főre eső túlórák száma 193 óra/fő volt. Ez pedig Miskolc közbiztonsága érdekében a Mirend-Sec Kft. vonatkozásában áll fent.

Vagyis munkavállalóink még a korábbi, 250 órás túlórakeret lehetőségét sem használták ki.

Ugyanakkor túlóra elszámolás jogcímen a 2018-as évben mintegy 400 millió forintot vihettek haza csoport szinten dolgozóink, sok esetben igencsak jelentősen gyarapítva ezzel a családi kasszát.

A fenti adatok ismeretében sem a munkaadók, sem a munkavállalók oldaláról semmiféle igény nem fogalmazódott meg a munkaszerződések módosítására a túlórák növelése érdekében.

Így intézményeinknél minden maradt a régiben.

A túlórát ezek után is mind a munkaadók, mind a munkavállalók plusz pénzkereseti forrásként kezelik, ahogy az elmúlt években tették.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek