2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

„ lovas postakocsitól az elektromos autóig”

Elektromos közlekedés Bükkaranyoson

Július 4-én, pénteken délelőtt adják át Bükkaranyoson az Önkormányzat által pályázatból megvalósított elektromos járművek töltésére alkalmas állomást.   A Bükki Nemzeti Park melletti 1500 fős kistelepülés e-töltő állomása nem az első ezen a környéken, de a bükkaranyosi az első olyan Önkormányzat az országban, amely elektromos autót használ a munkájához.

A Bükk-Térségi LEADER Egyesület dolgoztatta ki az  „1 falu – 1 MW” programot, amely a megújuló energiaforrásokat (RES) hasznosító,  decentralizált  energiatermelők számára teret nyit a vidéki közösségeknek, hogy belépjenek a XXI. század legnagyobb üzletébe, a Nap, a szél, a víz, a geotermia és a biomassza energetikai hasznosításán alapuló –  tárolási – elosztási – hasznosítási – újrahasznosítási   integrációba. ,
Az program harmadik üteme kiemelten támogatta a megújuló energia (RES) termelés mellett az energiatárolást, elosztást, hasznosítást és az integrációt. A kiírás célja az volt, hogy legalább mikro régiónként megjelenjenek napenergia vagy más RES hasznosító eszközök, amelyekhez elektromos tároló rendszer és elektromos töltőállomás, a zéró emissziós települési közlekedés megalapozására (e-Garázs).

Bükkaranyos Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be egy úgynevezett elektromos garázsra. A könnyűfém szerkezetű épület tetejét részben napelemek alkotják, amelyek összkapacitása eléri az 5 kWp-et. A töltőállomás, 3 féle szabványos csatlakozójának köszönhetően a legtöbb típusú elektromos jármű normál töltésére alkalmas.
A rendszer egy ad-vesz mérőórán kapcsolódik az ÉMÁSZ közcélú hálózatára, így a megtermelt de fel nem használt energiát az Önkormányzat értékesíti a szolgáltató felé.

Egy helyi érdekeltségű forgalmazónak köszönhetően már több mint egy éve tesztelnek egy elektromos autót,  amit a településen belüli ügyintézésre, ebédszállításra és az idősek szállítására használnak. A tapasztalatok szerint az e-autó költsége 1/10-e egy normál benzin vagy diesel üzemű járművének. Ez a megtermelt energiával együtt, több 1 millió Ft megtakarítást jelent a település számára.  A gazdasági hasznon túl Bükkaranyos óvja tiszta levegőjét és környezetét – korábban itt indították el a lovas postakocsi szolgálatot is – a töltőállomás használata a lakosok számára 5 évig ingyenes lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …