2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Lezárult az eszközbeszerzési projekt

HIVATALOSAN IS LEZÁRULT A MISKOLC TÉRSÉGI KONZORCIUM ESZKÖZBESZERZÉSES PROJEKTJE
Európa egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere épült ki a Miskolc Térségi Konzorcium területén – hangzott el azon az ünnepélyes keretek között megtartott sajtótájékoztatón, amelyen ismertették a projekt keretében megvalósult közel 3 milliárd Ft értékű beruházás részleteit.
A fejlesztés során beszerezték azokat a járműveket, gépeket és edényeket, amelyekkel korszerű, környezetbarát, okos (smart) megoldásokat is alkalmazó, minőségi szolgáltatást nyújtó hulladékgazdálkodási rendszert hozott létre a közszolgáltató a MiReHuKöz Nonprofit Kft.

Dr. Schweickhardt Gyula polgármesteri biztos elmondta: a projekt keretében a hulladékgazdálkodási rendszer minden hiányosságát kiküszöbölő járművek, kiszolgáló gépek vásárlása történt. Többek között:
–    4 új multiliftes jármű (hulladékudvar és –átrakó üzemeltetés, szelektív sziget ürítés)
–    16 darab új tömörítő felépítményes hulladékgyűjtő jármű (köztük 4 darab keskeny nyomtávú, 5-6 m3-es felépítményű és 2 db kétkaros konténeres jármű), továbbá
–    kukák mosására alkalmas speciális gyűjtőjármű,
–    3,5 tonna alatti logisztikai segédjárművek, valamint a megépült mechanikai válogatóműből kikerülő RDF-SRF frakció gazdaságos szállítását lehetővé tevő előkamrás prés beszerzése valósult meg.

Támogatási szerződésmódosítással lehetőség nyílt további eszközök vásárlására is. Ilyen a depónia műveléséhez szükséges kompaktor, a telephelyfenntartó gép, préskonténerek (a nagybani fogyasztók kiszolgálására), a másodlagos tüzelőanyagként hasznosítható ún. RDF-SRF frakció gazdaságos szállításához szükséges nyerges vontató és pótkocsik, valamint logisztikai járművek – köztük egy a lomtalanítási feladatok ellátására, valamint a nehezen megközelíthető területeken keletkező hulladékok elszállítására is alkalmas emelőhátfalas tehergépjárművet, daruval.

A projekt részeként az edényazonosítási rendszer is kiépült az RFID alapú chipek edényekre szerelésével, a gyűjtő járművek megfelelő érzékelővel és kommunikációs rendszerrel történő ellátása mellett. A beszerezett járműflottával biztosítható a Konzorcium Tagönkormányzatainak területén keletkező kevert települési hulladékok begyűjtése, az informatikai rendszer segítségével pedig a nyilvántartások pontos vezetése, hatékonyabb controlling rendszer és szükség szerint kéttényezős közszolgáltatási díj bevezetése is megoldott.

A projekt megvalósításával a Konzorcium összesen mintegy 7 milliárd forint ráfordítással, egy, a Nyugat-Európai mintát képviselő, egyedülálló komplex hulladékgazdálkodási rendszert épített ki.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek