2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Lezárult a városközpont beruházás

2013 utolsó napján zárul le hivatalosan a „Kazincbarcika Városközpont akcióterület funkcióbővítő rehabilitációja” elnevezésű, az Európai Unió által több mint 830 millió forinttal támogatott beruházás.
A projekt ünnepélyes zárórendezvényét december 21-én, a megújult belváros szívében, a Rákóczi téren tartották.

Kazincbarcikán ez a harmadik városrész-rehabilitációs projekt, melyet sikeresen zár az önkormányzat. Az újkazinci, majd herbolyai beruházásokat követően idén tavasszal vette kezdetét a belváros megújulása. A beruházás átfogó célja a városközpont infrastrukturális és társadalmi megújítása volt egy modern városkép kialakításával; továbbá a lakosság kötődését erősítő kereskedelmi-szolgáltató városközpont megteremtésével.
Az építő jellegű beruházási elemek: az Egressy út és a hat belvárosi tér rekonstrukciója, az Egressy úti társasházak terasz- és rámparendszerének kialakítása, az egykori Újvárosi iskola új funkciónak megfelelő átalakítása és a Nyugati gyűjtőút kivitelezése befejezés alatt van. Ennek köszönhetően a főutcát és fejlesztéssel érintett tereket az ünnepekre már részben visszaadták a lakosság számára.
Emellett a projektben nagyon fontos szerep jutott a közösségformálásra, a közterületi lakossági programokra, képzésre, munkahelyteremtésre, a helyi identitás és a környezettudatosság erősítésére. Ezeket az úgynevezett soft elemeket a Barcika Park Nonprofit Kft. illetve a Barcika Art Kft. szervezte és koordinálta.
Az év utolsó hónapjában is voltak akciók: december 20-án a Fiatal Belváros programsorozat keretében az utolsó eseményre került sor. A városközpontban élő fiatalok, érdeklődők jégszobor-faragást nézhettek meg, üzeneteket gyűjthettek és egyebek mellett zenés-szórakoztató programon is részt vehettek.  A városismereti kiállítás is kiköltözött a Rákóczi térre, ahol ismét sokan nézték meg, hogy milyen volt és milyen lett a belváros. December 21-én került sor a projekt zárórendezvényére, mely ezúttal – a szakmán túl – elsősorban a lakosságnak szólt. A zenés-szórakoztató programok mellett a városmarketing akció keretében egy időkapszula leleplezésére is sor került. Ebben egyrészt a projekthez kötődő dokumentumokat helyezték el, másrészt kis üvegcsékben a város lakói üzenhettek a jövőbe, 2054-be. Az akció óriási sikerrel zajlott le és a nagy érdeklődésre való tekintettel a kapszulába még 2014-ben is gyűjtik majd az  üzeneteket, melyeket a Kolorfeszt keretében helyeznek el a megújult belváros szívében, a Rákóczi téren.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek