2022. 08. 14. vasárnap

Marcell
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Lezárult a svájci alap első pályázati köre

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében tavaly kezdődött meg a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projekt.  Az SH/1/1 kódszámú „Vállalkozások munkahelyteremtést szolgáló támogatása” tárgyú pályázati alapot 2013. szeptember 11-én Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Szitka Péter polgármester ünnepélyesen nyitották meg.

A program keretében négy prioritási területen összesen 234 millió forint áll a vállalkozások, munkahelyteremtést célzó projektek számára a Svájci Hozzájárulási Program által. Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából a projekt Gazda-sági Bizottsága a beérkezett pályázatokból 9 nyertest választott ki első körben.

A támogatás célja, hogy a Kazincbarcikai kistérségben ösztönözze új munkahelyek létre-hozását, a térségben működő vagy ott beruházó vállalkozások fejlesztésével. A kiírást követő első körben húsz pályázat érkezett be, ezeket az önkormányzat által felkért Gazdasági Bizottság elemezte, értékelte és döntött a támogathatóságról. A tíztagú projektbizottság gazdasági- és pénzügyi szakemberekből, neves vállalkozókból állt; döntésük alapján 9 pályázó összesen 55 808 534 Ft támogatási összegben részesült. A sikeres pályázatok eredményeképpen tizenhét új munkahely létesülhet.
Ennek tényét, az április 23-ai ünnepélyes eredményhirdetésen külön kiemelte köszöntőjében Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere. Mint mondta:
„2012-ben írtuk alá azt a svájci–magyar együttműködést a nagykövettel és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, mely egy 6.2 millió svájci frank összköltségvetésű pályázatot jelent.  A három éves együttműködés célja kifejezetten a munkahelyteremtés, illetve ehhez kapcsoló-dóan olyan fejlesztések, programok, új kezdeményezések, melyek a város és a térség arcu-latát, megítélését javítják. Ugyanakkor közvetve vagy közvetlenül munkahelyeket teremte-nek, segítik a megélhetést és jobbítják az itt élők közérzetét.   Nemcsak a helyiekre számí-tunk, nyitottak a város kapui; olyan cégeket várunk, akik  hosszabb távon gondolkodnak munkahelyekben, Kazincbarcikában, s akik fantáziát látnak a színes város projektben, az itt élő és dolgozni akaró barcikai emberekben.”
Az első kör nyerteseinek a polgármester nyújtotta át a támogató okleveleket; a szerződések aláírására április 23-a után kerül sor, s a projektek várhatóan júniustól indulnak. Többségük közel egy év alatt valósul meg; tartalmukat tekintve önfoglalkoztatást, fejlesztést, részben eszközbeszerzést foglalnak magukba.
A program keretében négy prioritási területen nyújthattak be pályázatot a vállalkozók, az egyik legnépszerűbb a 4-es, vagyis a mikro- és ezen belül a kezdővállalkozások fejlesztése volt.
A Prototech Gold Kft. egyike a kilenc nyertesnek. Ők 3D-s nyomtatási technológián alapuló mérnöki szolgáltatást telepítenek rövidesen Kazincbarcikára. Mint Molnár Csaba ügyvezető elmondta, a ma még gyermekcipőben járó technológiában hatalmas lehetőség rejlik, Kazincbarcika pedig több szempontból is megfelelő volt a cégüknek. Nagyon barátságos vállalkozási környezetet találtak a városban, illetve a Miskolci Egyetem közelsége – a helyieken túl – a megfelelő szakember-ellátottságot is biztosítani tudja.
A pályázat második köre is rajtra kész, amit a korábbiakhoz hasonló feltételekkel, 178 millió forintos keretösszeggel hirdettek meg április 23-án egy sajtótájékoztató keretében.
A pályázatok benyújtási határideje 2014. május 30-a.
Minden további részletet Kazincbarcika város hivatalos weboldalán megtalálnak az érdeklődők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…