2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Létrejött a NordBus Észak-magyarországi Regionális Közúti Közösségi Közlekedési Konzorcium

A helyközi közösségi közlekedés átalakításáról szóló kormányhatározatban előírtak szerint került sor a tavalyi év során az integrált regionális közlekedési rendszer kialakítási lehetőségeinek vizsgálatára, melynek eredményeként január 15-én az érintett Volán-társaságok január 15-én konzorciumi szerződés írtak alá. A NordBus Észak-Magyarországi Regionális Közúti Közösségi Közlekedési Konzorcium tagjai az Agria, Borsod, Hatvani, Nógrád és Mátra Volán Zrt-k., vezetője a Borsod Volán Zrt., képviselője annak vezérigazgatója. A társaságok nem olvadnak össze, szervezeti és jogi önállóságuk megmarad, önálló közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek.

A konzorcium céljai a regionális szinten megjelenő menetrend átfedésektől mentes teljesítése, a gazdálkodás hatékonyságának javítása, szolgáltatási színvonal emelése és versenyképes közlekedési szolgáltatói struktúra kialakítása.

A szerződés értelmében a konzorcium döntéshozó szerve a társaságok vezérigazgatóiból álló, legalább negyedévente ülésező Igazgatótanács. A konzorcium a céljainak elérése érdekében állandó – és szükség szerint eseti, ad-hoc jellegű – bizottságokat hoz létre, amelyek a konzorcium munkaszervezeteiként javaslattételi, döntés-előkészítési feladatokat látnak el. Az állandó bizottságok az alábbiak:

– Közlekedésszervezési bizottság: feladata a regionális együttműködés szervezése a menetrendi koordináció terén, a közszolgáltatási szerződéseknek megfelelő működés biztosítása, a kistérségek közötti közlekedés racionalizálási lehetőségeinek kihasználása, távolsági járatok indokoltságának vizsgálata, ütemes menetrend bevezetése, forgalombiztonsági feladatok összehangolása.

– Ügyviteli, jogi, informatikai, folyamatszabályozási és marketing bizottság: Az informatika, számvitel, kontrolling, adatfeldolgozás, bér és munkaügy, belső ellenőrzési tevékenység, külső és belső kommunikáció terén vizsgálja az együttműködési lehetőségeket.

– Műszaki, beszerzési és közbeszerzési bizottság: tevékenysége során a közös pályázati lehetőségekkel, innovációval, járműjavítási, karbantartási, felújítási tevékenység regionális összehangolásával foglalkozik. Hatáskörébe tartozik a régiós szintű környezetvédelmi tevékenység, gépjárműmentés és műszaki vizsgáztatás, regionális szintű szakmai standardok kidolgozása, és a közös beszerzési lehetőségek feltárása a nagyfogyasztói előnyök kihasználása érdekében.

– HR: régiós szinten vizsgálja az együttműködési lehetőségeket az oktatás, továbbképzés, foglalkozás-egészségügy, és a kiszolgáló tevékenységekben rejlő együttműködési lehetőségek kihasználása (pl. takarítás, telephelyek őrzés-védelme) terén.

– Ellenőrzési: feladata a közúti ellenőrzési tevékenység regionális szintű irányítása, az autóbuszvezetői jegyértékesítés és üzemanyag felhasználás ellenőrzésének összehangolása, elektronikus jegy- és bérletrendszer bevezetése, a helyfoglalási rendszer, valamint a kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenység összehangolása.

A bizottságok 01.25-én megkezdték működésüket, melynek végső célja a régió közúti közösségi közlekedési szolgáltatásának fejlesztése, minőségének folyamatos javítása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek