2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Leáll az AES két erőműve

Az AES leállítja és értékesíti a Tiszapalkonyai és a Borsodi erőműveket. Felfüggeszti a 90 MW kapacitású széntüzelésű Tiszapalkonyai és a 71 MW kapacitású, biomassza-alapon működő Borsodi erőműveinek működését az AES Borsodi Energetikai Kft. – tájékoztatta az Észak-Magyarországot a társaság. Az erőművek leállítására vonatkozó hatósági kérelmek benyújtása mellett a vállalat tárgyalásokat folytat a létesítmények értékesítéséről potenciális vásárlókkal.

A tervek szerint a tiszapalkonyai telephely 96 fős dolgozói állományát 20 főre csökkentik, ők gondoskodnak majd a telephely őrzéséről és a karbantartási munkák elvégzéséről. A Borsodi Erőműben működő üzemi tanács képviselőivel tárgyalnak arról, hogy a döntés miként érinti a telephely 123 dolgozóját.

Az Észak-Magyarország megtudta: a döntés hátterében elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomassza árak, valamint a szén-dioxid kibocsátási költségek növekedése áll – ezek jelentősen megnehezítették a versenyképes működést. Közleményükben leszögezték: a régebbi típusú széntüzelésű erőművek hasonló kihívásokkal küzdenek a környező országokban és a világ más területein is.

Az AES ugyanakkor továbbra is üzemelteti a 900 MW kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban,- írja a boon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek