2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Magas a szállópor koncentráció Miskolcon

Miskolc megye Jogú Város polgármesterétől, Kriza Ákostól az alábbi közleményt kapta szerkesztőségünk: Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a riasztási küszöbértéket a Búza téren, valamint a tájékoztatási küszöbértéket a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon az alábbi időpontokban, így fennáll a 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet szerinti szmogriadó tájékoztatási fokozat:

Légszennyező anyag

[CAS szám]

Tájékoztatási küszöbérték

[mg/m3]

Riasztási küszöbérték

[mg/m3]

Szálló por (PM10)

75 mg/m3 két egymást követő napon

100 mg/m3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

 

Búza téri monitor állomás:

Dátum

Mért érték [mg/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.11.16.

111,9

11,9%

2010.11.17.

130,5

30,5%

 

Lavotta utcai monitor állomás:

Dátum

Mért érték [mg/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.11.16.

81,2

8,3%

2010.11.17.

85

13,3%

 

 

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel/fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését! Az avar és kerti hulladékok égetése a kedvezőtlen levegő minőségi adatok miatt tilos!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának következő napokra vonatkozó előrejelzése:

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségét a következő napokban több mediterrán ciklon is eléri, ezért sok lesz a felhő, csapadékra is számítani kell, de a szél többnyire mérsékelt marad. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de még így is az átlagos értékek fölött marad.

 

Tendencia a következő 2 napra (2010.11.19.-2010.11.20.):

 

Péntek: többnyire erősen felhős lesz az ég, a hajnali órákban párássá válik a levegő, foltokban köd is képződhet. Eső várható, a csapadék mennyisége 2-5 mm között valószínű. Mérsékelt (10-25 km/h) marad a légmozgás.

 

Szombat: sok lesz a felhő, de hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A nap első felében kisebb eső, zápor még előfordulhat, a csapadék mennyisége csapadéknyom és 2 mm között valószínű. A mérsékelt (15-25 km/h) szelet időnként élénk (25-30 km/h) lökések kísérik.

 

A légszennyező anyagok koncentrációja az előző napokhoz képest várhatóan stagnál, vagy bizonytalan mértékben emelkedik.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező 1-2 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Miskolc internetes honlapon tájékozódhatnak.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek