2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kútfő eredmények

A „KÚTFŐ – a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának felszín alatti vizekhez kapcsolódó  nemzetközi kutatási potenciáljának fejlesztése célzott alapkutatási feladatok támogatása által” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0049 számú projekt az Észak-magyarországi régió felszín alatti vízkészleteinek komplex vizsgálatából kiindulva új kutatási módszerek kipróbálásával és hidrogeológiai információ-szerzéssel ért el, hogy a  nemzeti vízgazdálkodás számára fontos megállapításokat tegyen, s eredményesen kapcsolódott be nemzetközi kutatásokba is.
A kutatási program jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a magyarországi ivóvíz szükségletek mintegy 96 százalékát  föld alatti vízkészletekből elégítik ki. A manapság oly gyakran előforduló különleges természeti események, a sokszor velük járó katasztrófák a figyelmet a föld  felszíni vizekre, a megáradt  folyókra, patakokra terelik és kevésbé kerülnek az érdeklődés fókuszába a felszín alatti rendszerek.
Az elmúlt időszak több hazai eseménye azonban óvatosságra intenek, hiszen a felszín alatti vízkészletek (FAV) igen sérülékenyek.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán található az ország legnagyobb vízkutatással foglalkozó tudományos műhelye, amely elkötelezett aziránt, hogy szem előtt tartva a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás globális kihívásait és regionális aspektusait, a több évtizede kialakított felszín alatti vizekhez kapcsolódó kompetenciáit továbbfejlessze. Ennek jegyében zajlott a KÚTFŐ című kutatási program, amely az áramlási rendszereket vizsgálta, kutatta a mérnöki és vízgazdálkodási aspektusokat, foglalkozott a fenntartható hévíz-, ásvány-, gyógy- és ivóvíz-készletgazdálkodással, az antropogén hatásokkal, az ökohidrogeológiával, a porózus és karsztos készletekkel kapcsolatos komplex, multidiszciplináris kutatási feladatokkal. Ez a tudományos műhely a szakember kibocsátás tekintetében bázisként működik, a szakma felhasználja az itt született tudományos eredményeket. A projekten keresztül a műhely megfogalmaz olyan szakmai irányokat, amelyek Magyarország vízgazdálkodási jövőjét jelentősen befolyásolhatják. ( Ipari tevékenység felszín alatti vízkészletekre gyakorolt hatása, geotermális kutatások, szennyeződésterjedési vizsgálatok és modellezések stb)

A kutatás öt modul keretén belül zajlott:
1. Ásvány-, gyógy- és hévízkészletek feltárását és hasznosítását szolgáló komplex vízföldtani kutatások az Észak-magyarországi Régióban
2. Hideg és meleg karsztvíztestek kapcsolatrendszerének jobb megismerését és védelmét célzó kutatások
3. A bányászati tevékenységek felszín alatti vízkészletek mennyiségére és minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata
4. Speciális szennyezőanyag/szennyezések felszín alatti transzport folyamatainak pontosabb és megbízhatóbb megismerését segítő kutatások
5. Szélsőséges időjárási viszonyok hatása a felszín alatti vízkészletek utánpótlódására, illetve a felszín alatti vízforgalomra  

Az 5 szakmai fejlesztési modul mellett a fejlesztés fontos eleme volt a pályázó intézmény szakterületi tudástranszfer koncepciójának megtervezése (6. modul).

A kutatás eredményei:

Elkészült egy regionális léptékű áramlási és hő transzport modell valamint annak kalibrációja az Észak-Magyarországi Régióra vonatkozóan, amely alkalmas az ásvány-, gyógyvíz és hévízkészletek értékelésére, a tényleges és feltételezett termelés, és a hasznosítás szimulációjára, a vízmérleg egyenletek pontosítására.

Tizenhatmillió adattal rendelkezésre áll a Miskolc város vízellátását biztosító bükki karszt  tovább fejlesztett észlelő rendszere (BKÉR) , amely a környék ivóvízkészleteinek előrejelzését támogatja, emellett a meleg vizes karszt rendszerek pontosabb megismerését szolgálja. A kutatást választ adott arra a kérdésre miként befolyásolja a karsztrendszert a kitermelt nagy mennyiségű termálvíz.

Igen sok települést érint a felhagyott bányatérségeken, meddőhányókon átszivárgó felszín alatti vizek hatásainak vizsgálata, a bányászati meddők anyagának és a felszín alatti vizek kompatibilitásának meghatározása. A KUTFŐ több helyszínen ( Rudabánya, Recsk,…..) vizsgálta  a külfejtéses bányaterek okozta hatásokat, s dolgozott ki eljárásokat azok mérséklésére vonatkozóan

Az egyik kutatói team a szélsőséges időjárási viszonyoknak (pl. intenzív csapadék események) a felszín alatti vízkészletek utánpótlódására gyakorolt hatását vizsgálta, kutatták a környezeti izotópok alkalmazásának lehetőségeit hidrodinamikai modellek kalibrációjában.

A program nagy érdeme, hogy sikerült a pályázat erőforrásait felhasználva,PhD hallgatókat, predoktorokat és posztdoktorokat (fiatal kutatókat)bekapcsolni a  kutatói teamek munkájába, ezzel jól képzett fiatal kutatókat tartva a régióban.

EPILÓGUS
Jelenleg a Föld népességének vízigényét több mint 50 %-os mértékben már felszín alatti vízkészletekből biztosítjuk. A globális arányokhoz képest Európában még magasabb a felszín alatti vízkészletek iránti igény, tekintve, hogy az európai vízigények 75 %-át felszín alatti vízkészletekből elégítik ki. Magyarországon a vezetékes vízellátásában még nagyobb szerepe van a felszín alatti vízkészleteknek. A hazai ivóvíz ellátás több mint 96 %-ban felszín alatti vizeinkből származik. A világban híresek vagyunk kiváló minőségű ivóvizünkről, jelentős ásvány- és gyógyvíz, valamint hévíz készleteinkről, kiváló geotermikus adottságainkról, valamint e tématerületeket művelő szakembereink felkészültségéről is.  

A projekt adatai:
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0049
Kedvezményezett: Miskolci Egyetem
Megítélt támogatás: 476 902 260 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Időtartam: 28 hónap (2012.11.01. – 2015.04.30.)
Projektmenedzser: Dr. Madarász Tamás
Szakmai vezető: Dr.Szűcs Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek