2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kurityánban is megújul az óvoda

Mai nappal zárul Kurityán Község Önkormányzatának „Épületenergetikai fejlesztés Kurityán településen” című projektje, melynek keretében a település óvodája vált energia hatékonyabbá, ezáltal pedig költséghatékonyabban működtethetővé.
A fejlesztéshez, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében összesen 29 767 076 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat. A projekt közvetlen célja a Kurityán Község Önkormányzatának fenntartásában működő Kisvakond Óvoda épületének energiahatékonysági javítása volt.

Az épület 1971-ben épült, alagsor plusz földszintes épület, melynek mindkét szintje fűtött és használatban van. Kurityán egy bányász falu, így amikor megépült az épület egy nyitott széntüzelésű fűtésrendszer épült ki, majd a későbbiekben állandó hőmérsékletű gázkazán került elhelyezésre. A korábban meglévő nyílászárók fa kapcsolt gerébtokos kivitelűek voltak, melyek a hosszú idő alatt elértek. Az óvodában a hőleadást öntött vas tagos radiátorok biztosították, melyek semmilyen szabályozással nem rendelkeztek. Az energetikai szempontokat figyelembe véve az óvoda nyílászáróit lecserélték, a központi fűtést teljesen kicserélték. A hőleadókat korszerű acéllemez lapradiátorokra cserélték, melyeket termosztatikus szelepekkel láttak el, ezzel biztosítva a helyiségenkénti szabályozást. A hőszigetelés és a nyílászáróknak köszönhetően csökkent az épület hőszükséglete. Az épületben a konyha kialakítása miatt nagyon magas volt a használati melegvíz igény, az energetikai számításból kiderült, hogy gyakorlatilag az energia felhasználás legnagyobb részét a melegvíz előállítása tette ki. Az elnyert pályázatnak köszönhetően jelenleg elhelyezett napkollektorok biztosítják a melegvíz nagy százalékát egy indirekt tároló segítségével. A villamos energia felhasználás csökkenés szintén napelemek segítségével valósult meg. Az intézménynek a fűtési-hűtési, használati melegvíz és a világítási rendszerét korszerűsítették, illetve napelemes és napkollektoros rendszer is kialakításra került.

A megújuló energiafelhasználással kombinált épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően az épület éves üzemeletetési költségei a jelenlegi állapothoz képest 50-60%-ot csökkentek. A projekt hozzájárult a település üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez és a fenntartható életmód kialakításához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek