2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kriza Ákos: „kedvező lesz a miskolciak számára a 2016-os országos költségvetés”

Minél több pénz marad a gazdaságban, annál inkább gazdagodnak a miskolciak és a város – mondta Kriza Ákos polgármester a 2016-os országos költségvetés számait ismertetve.

Miskolcon az elmúlt 4-5 évben több mint 3000 új munkahely jött létre, ami a város gazdaságpolitikájának is köszönhető. Ezzel együtt nőttek az önkormányzat helyi adóbevételei is, miközben megszüntették például a borospincék után fizetendő adót.

– Kedvező híreket hallottunk a költségvetés összeállításáról – mondta Kriza Ákos. – Folytatja a kormány a munkaalapú társadalom építését. A 2016-os büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz – emlete ki a polgármester.

1. Csökkent a személyi jövedelemadó egy százalékkal, 16-ról 15 százalékra.

– Csak egyetlen százalékról beszélünk – mondta a polgármester –, tizenhat helyett tizenöt százalék lesz a személyi jövedelemadó. Ez a lépés mégis 120 milliárddal több pénzt hagy négymillió dolgozó magyar zsebében. Már az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével is több mint 600 milliárddal kevesebb adót szedett be a kormány a személyi jövedelemadóval.

2. Kriza Ákos beszélt arról is, hogy 2016 és 2019 között a kormány fokozatosan a duplájára növeli majd a gyermekek után járó családi adókedvezményeket. Ez újabb 15 milliárd forintos adócsökkentést jelent. Így egy átlagkeresettel rendelkező gyermektelen családnál 56 ezer forinttal több marad egy évben. Két minimálbérből élő családnál, ahol két gyermeket nevelnek, évente 85 ezer forinttal több áll a rendelkezésükre évente. Egy átlagkereső kétgyermekes családnál pedig évi 115 ezer forinttal több marad.

3. Csökkentik a sertéshús ÁFÁ-ját is 27-ről 5 százalékra. Ez további 25 milliárdos adócsökkentést eredményez.

– A csökkentéseknek érezzük a hatását – emlékeztetett az eredményekre – minél több pénz marad a gazdaságban, annál inkább gazdagodik a város – fogalmazott a polgármester.

Forrás:minap.hu

Fotó: Végh Csaba

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek