2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Befejeződött a próbaüzem, átadták a hulladék-előkezelő művet Hejőpapiban

 Elkészült a Mechanikai Hulladék-előkezelő Mű Hejőpapiban. A csütörtökön ünnepélyes keretek között átadott létesítménynek köszönhetően Miskolc és a térség 36 települése számára új időszámítás kezdődik a hulladékgazdálkodásban: kiteljesedhet a házhoz menő szelektív gyűjtés, megkezdődhet az értékes másodnyersanyagok kinyerése a szemétből. A 3,6 milliárd forintos beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatta.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és a jelentősen korszerűsödött hulladékgazdálkodás Miskolcon és környezetében 243 ezer embert érint közvetlenül. A Hejőpapiban most átadott új mechanikai hulladék-előkezelőben Miskolcról és a környék 36 településéről érkező, éves szinten 53.000 tonna szemetet válogatnak át újrahasznosításra, emellett energetikailag hasznosítható ún. RDF-terméket (Refuse Derived Fuel) is előállítanak majd. Az „alapanyag” biztosításához a szelektív hulladékgyűjtési rendszer teljes háttérbázisa is kiépült a térségben. Hejőpapiban és Miskolcon fedett bálatároló épült, 8 szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas jármű dolgozik folyamatosan, a nagy mennyiségű hulladék mozgatásához pedig új rakodógépeket, lánctalpas dózert és targoncát vásárolt a Konzorcium. A Hejőpapi Hulladék-előkezelő Műnek köszönhetően a térségben éves szinten felére csökken a lerakott hulladék mennyisége.

Annak érdekében, hogy a gyűjtés már a házaknál is hatékony legyen, a közszolgáltató MiReHuKöz Nonprofit Kft. e fejlesztés részeként 35.000 darab sárga műanyag gyűjtőedényt és 5.000 házi komposztálóedényt is kiosztott a lakosságnak.

Az új mechanikai előkezelő ünnepélyes átadásán – a Konzorciumot alkotó 37 település polgármestereinek jelenlétében – a kormányzat képviseletében Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmondta: Miskolcon és térségében megvalósult beruházás igazi mintaprojekt az országban, amely mérföldkövet jelent a települések hulladékgazdálkodásában és környezetvédelmében.

Dr. Kriza Ákos,
Miskolc polgármestere, a Miskolc Térségi Konzorcium elnöke elmondta: a 37 település összefogásával megvalósult projekt során nagy figyelmet fordítottak a modern környezetbarát technológiák alkalmazására, így 243 ezer ember hulladékgazdálkodása alakult át és fejlődött.

A kétezer fő alatti településeken a zöld és szerves hulladéknak zárt komposztáló edényeket osztottak ki; ezekben a falvakban sárga zsákba, a kétezer fő feletti településeken sárga gyűjtőedénybe helyezhetik el a lakosok a tiszta csomagolási hulladékot – papírt, műanyagot, fémdobozt, italos kartont. A zöld hulladékot pedig zöld zsákban szállítja el a szolgáltató. Az üvegpalackok, öblösüvegek az eddigi gyűjtőszigeteken, az üveghulladék gyűjtőpontokon helyezhetők el.

Miskolc családi házas övezeteiben ugyancsak sárga gyűjtőedények és a zöld zsákos rendszer működik. A társasházas városrészekben elhelyezett gyűjtőszigeteken továbbra is elhelyezhető az üveg-, műanyag-, papír-és fémhulladék. Ha ezek mellett mégis sárga zsákra vagy edényre lenne szükség, azokat a közszolgáltatóval történő megegyezés szerint kérhet a háztartás.

A hagyományos gyűjtőedények mindenhol megmaradnak. Hulladékudvarok várják az elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladékot, a megunt ruhaneműket, bútorokat, az elektromos berendezéseket a hulladékudvarok újrahasználati központjában lehet elhelyezni.

A projekt legnagyobb részberuházásaként megépült Hejőpapiban a mechanikai hulladék-előkezelő, amely Miskolc és a környék 36 településének éves szinten 53.000 tonna szemetét válogatják át újrahasznosításra, emellett energetikailag hasznosítható ún. RDF-terméket (Refuse Derived Fuel) is előállítanak majd.

A mintegy 3,6 milliárd forintba került hulladékgazdálkodási fejlesztés eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költsége mellé 2013-ban kormánydöntés alapján további 1,2 milliárd forint többlettámogatás jutott, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó önerő összege több mint félmilliárd forinttal csökkent. A projekt elszámolható összköltségéből 3.618.812.966 Ft a támogatás és mindössze 74.561.234 Ft a települések önereje.

– Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala –

Fotó:OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek