2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Közgyűlés a Megyeházán

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése megtartotta szeptemberi ülését. A közgyűlés első napirendi pontként tárgyalta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetésének I. félévi teljesítéséről szóló tájékoztatót, majd elfogadta a javaslatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 3/2012. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosítására. A Közgyűlés által elfogadott költségvetés végrehajtása során az Önkormányzat pénzügyi helyzetét folyamatosan nyomon kísérő gazdálkodás mellett biztosított volt az Önkormányzat fizetőképessége. Összességében megállapítható, hogy a költségvetés első félévi végrehajtása során a bevételi előirányzatok időarányosan teljesültek.

A közgyűlés elfogadta a tájékoztatót, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye tömegközlekedési helyzetéről, személyszállítási szolgáltatásokról szólt. 2012-ben megkezdődött a közösségi közlekedés rendszerének átalakítása. Az MNV Zrt. feladatul kapta a Volán társaságok tekintetében a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációjára vonatkozó javaslatok elkészítését, amely azzal az eredménnyel járhat, hogy 2013-ra 6-8 nagyobb üzemméretű társaság alakul ki a helyközi menetrendszerinti autóbusz-közlekedésben. Bevezetésre került egy új díj- és kedvezményrendszer is. Mindezek a fejlemények hatást gyakorolnak a Borsod Volán Zrt. stratégiájára, a megye közösségi közlekedésének jövőbeli működésére is.
A közgyűlés elfogadta a tájékoztatót, amely taglalta a vasúti infrastruktúra jelenlegi állapotát, fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket is, melyek alapvetően befolyásolják a vasúti személyszállítás lehetőségeit, fejlesztési irányait. Kérdések hangzottak el a megye közlekedési helyzetéről, vasútvonalak felújításáról, a járműpark állapotáról valamint a közösségi közlekedés átalakításáról, amelyre a Borsod Volán Zrt.és a MÁV Zrt. vezetői kielégítő válaszokat adtak.

A következő napirendi pontban a közgyűlés jóváhagyta a Shandong Tartományi Kormány (Kínai Népköztársaság) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közötti Baráti kapcsolatok és Gazdasági-kereskedelmi együttműködési megállapodást. Ven Csia-pao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökének 2011. júniusi látogatása során fogalmazódott meg, hogy Magyarország és Kína stratégiai szövetségesnek tekintik egymást; Magyarországnak a nyugat-európai szövetségi rendszer mellett következetesen végig kell vinnie a keleti nyitás politikáját is. 2012. március 09-én, Shandong tartományból hozzánk érkezett hivatalos delegációval tárgyalásokat folytatott Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Elnöke a tartomány és a megye közötti jövőbeni befektetési, kereskedelmi, ipari, kulturális és oktatási együttműködési lehetőségekről, melynek eredményeként aláírták az együttműködési megállapodást.

A közgyűlés javaslatot tett Borsod-Abaúj-Zemplén megye pozicionálásának elfogadására az Országos Területfejlesztési Koncepció Területpolitikai irányok és teendők Fejezetében valamint javaslatot tett a megyei közgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kötelező kéményseprőipari közszolgáltatás ellátásának települési önkormányzat által történő átvállalására.

Utolsó két napirendi pontban a képviselők döntöttek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány valamint a Rákóczi Szövetség Rákóczi Földjén Alapítvány támogatásáról is.

A képviselők zárt ülésen döntöttek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat „Pro Comitatu” Díja és Alkotói Díja 2012. évi odaítéléséről, amely az 1956-os Forradalom és Szabadságharc alkalmából tartandó ünnepi közgyűlésen kerül átadásra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…