2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Közgyűlés a közbiztonságtól az SZMSZ-ig

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése munkaterv szerinti ülést tartott csütörtök délután a megyeházán.  Másfél tucatnyi előterjesztést tárgyalt meg a testület a közbiztonság alakulásától a megyei önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáig (SZMSZ).

Gyászszünettel kezdődött a közgyűlés, néma felállással emlékeztek az időközben elhunyt Fazekas Zoltán külsős bizottsági tagra.

Az első napirendi pont keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése Pénzügyi, Terület- és Vidékfejlesztési és Koordinációs Bizottsága, valamint Foglalkoztatási és Közrendvédelmi Bizottsága új tagjának megválasztására tett javaslatot dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke. A közgyűlés dr. Szakály László István külsős tag helyett a Pénzügyi, Terület- és Vidékfejlesztési és Koordinációs Bizottság tagjává választotta Nagy Róbert külsős személyt, az elhunyt Fazekas Zoltán  helyére  pedig Obbágy Csaba külső személyt választották a Foglalkoztatási és Közrendvédelmi Bizottság tagjává.

A dr. Mengyi Roland elnök által előterjesztett javaslatot elfogadva a testület megalkotta a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet. Ezt követően elfogadták  a beszámolót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. évi költségvetésének teljesítéséről.

A közgyűlés  módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 1/2013. (II. 15.) önkormányzati rendeletet, amelyet a  2012. évi pénzmaradvány elfogadásával összefüggő tételek, és az önkormányzat és a hivatal előirányzatai közötti rendezések indokoltak.

A közgyűlés megszavazta a „Területfejlesztési tevékenység támogatása a konvergencia régiókban lévő megyei önkormányzatok számára” megnevezésű pályázaton történő részvételt. A  maximálisan igényelhető 50 millió forintra (100 százalékos támogatás mellett) pályázik az önkormányzat.

Ezt követte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjakat adott át dr. Mengyi Roland és dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Elsőként Kucsinka Tamás rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály osztályvezetőjének, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a megyében a közterületen elkövetett bűncselekmények száma jelentősen csökkent. Több mint 20 éves szolgálati ideje alatt bizonyította rátermettségét és a rendőri munka iránti elkötelezettségét. Ezt követően Soós Attila rendőr őrnagynak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Vagyonvédelmi Alosztály alosztályvezetőjének adták át a díjat.  Irányításával az alosztály az elmúlt évben több nagyobb súlyú bűncselekményt derített fel eredményesen. Szakmai tudásával, fegyelmezett és határozott egyéniségével kivívta parancsnokai, beosztottai és az állampolgárok elismerését.

Az ünnepélyes pillanatokat követően dr. Vereckei Csaba tartott  beszámolót Borsod-Abaúj-Zemplén megye közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról, valamint a megyénket érintő határrend és határőrizet helyzetéről, a határforgalom alakulásáról.  A szóbeli kiegészítésből kiderült, hogy a tavalyi évben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mintegy 2200 fős rendőri állománya változó jogszabályi környezetben végezte munkáját, látta el szolgálati feladatát. A statisztika szerint a bűncselekmények száma növekedett, ami mögött ezres nagyságrendű magánokirat hamisítási sorozat felderítése áll. Viszont jó hír, hogy a legsúlyosabb bűncselekménynek számító emberöléseké kevesebb, mint felére csökkent! A közlekedési bűncselekmények száma pedig 12 százalékkal mérséklődött. Az ismertté vált bűncselekmények több, mint fele a vagyon elleni kategóriába tartozik. A főkapitány kiemelte, hogy a közterületi jelenlét erősítéséért sokat tettek. A megyék értékelésében a 4. helyen végzett a főkapitányság, a városi kapitányságok közt pedig a 2. a sátoraljaújhelyi. Több hozzászóló is elismerően szólt megyénk rendőreinek a munkájáról.

Számos képviselő szólalt fel a témában. Mindenki elégedettségének adott hangot megyénk rendőreinek teljesítményével kapcsolatban. Sok kérdést is megfogalmaztak. Csabai Gyula (MSZP) többek közt arra volt kíváncsi, hogy a közfoglalkoztatás ideje és a megélhetési bűnözés növekedése közt van-e összefüggés? Miklós Árpád (Jobbik frakcióvezető) bejelentette nemmel szavaznak, vagy tartózkodnak, ami nem a rendőröknek, hanem a kormánynak szól: meg kell változtatni a liberális törvényeket, megvonni a bűnöző családok anyagi támogatását. Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy ilyen hátrányos helyzetű megyében kiváló eredményeket ér el a rendőrség, külön öröm számára az újhelyi kapitányság teljesítménye. A konklúziók levonását pedig meghagyja a szakmának. Dr. Mengyi Roland Csabai Gyula kérdésére reagálva azt szocialista kényszerreakciónak nevezte. Miklós Árpád felvetésére emlékeztetett: rövidesen olyan szigorú Büntető Törvénykönyv lép életbe amilyen még nem volt. Leszögezte, hogy a kormány nem támogat bűnözőket! A testület a beszámolót tudomásul vette.

A nemzetiségi önkormányzati képviselői választásokat követően megyénkben 5 nemzetiség alakított területi nemzetiségi önkormányzatot: a cigány, a lengyel, a német, a ruszin és a szlovák. A nemzetiségi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályi környezet megváltozott. Ezzel összefüggésben a közgyűlés elfogadta a területi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodások módosításáról szóló előterjesztést.

Jóváhagyták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2013. évi közbeszerzési tervét – amelyből kiderül, hogy az önkormányzat erre az évre nem tervez közbeszerzést.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Irodájának tevékenységéről Ujfalvi Lajos László, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Irodájának vezetője által jegyzett tájékoztatót tudomásul vették.

Dr. Szilágyiné Baán Anna a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi is Iparkamara elnöki tanácsadója tájékoztatta a közgyűlést  a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő ipari parkok tevékenységéről, valamint a kis- és középvállalkozások, továbbá a nagyvállalatok helyzetéről, a megye gazdaságában betöltött szerepéről. Elmondta, hogy tekintettel a nemzetközi válságra látványos előrelépésről nem tud beszámolni, de vannak eredmények, biztató jelek. Külön kitért a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett KKV-t segítő kedvezményes hitelre, a szakképzés fontosságára, a vállalati igényekhez igazodó, fenntartható felsőoktatás érdekében tett lépésekre.

A hazai forrású területfejlesztési és önkormányzati fejlesztési célelőirányzatok támogatási szerződései kapcsán hozott közgyűlési határozatok végrehajtásáról
Gutyán Gergely, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője által jegyzett tájékoztatót tudomásul vette a közgyűlés.

Szóbeli előterjesztés alapján döntöttek az Alaptörvény Napjával kapcsolatos megemlékezésről. Ennek apropóján  Lukács András (MSZP frakcióvezető) hevesen bírálta az ülés elején elfogadott testületi SZMSZ-t, azt önkényesnek, szégyenletesnek nevezte, amire válaszul dr. Mengyi Roland megjegyezte, hogy önkény és szégyen tekintetében saját házuk táján kellene seperni…

Zárt ülés keretében tárgyalták a terület- és régiófejlesztési (TRFC), a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztési feladatok (TEKI), valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatása (LEKI) célelőirányzatból megvalósuló egyes projektekre vonatkozó döntésekre című javaslatot.

A közgyűlés zárásaként az egyebek közt a testület elutasította a földvédelmi bizottsággal kapcsolatos albizottság, vagy ideiglenes bizottság alakításával kapcsolatos kezdeményezést. Dr. Mengyi Rolandot kérték, hogy  a Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztosi tevékenységéről tájékoztassa a testületet és a lakosságot. Az elnök elmondta, hogy a szakminiszter felé van elszámolási kötelezettsége, utána, várhatóan májusban ad tájékoztatást.  Az utolsó hozzászóló örömmel nyugtázta, hogy a megyeházára is kitűzték a székely zászlót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek