2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Közel négymilliárdot fordítottak a munkanélküliek integrálására Észak-Magyarországon

Az idén augusztus végéig összességében csaknem 4 milliárd forintot fordított az úgynevezett decentralizált foglalkoztatási alaprészből a munkanélküliség enyhítésére az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye alkotta Észak-magyarországi régió munkaügyi szervezete az aktív eszközök és munkaerő-piaci programok támogatására biztosított 4,357 milliárd forint decentralizált foglalkoztatási alaprészből  augusztus végéig 3,895 milliárd forintot fordított a munkanélküliség enyhítésére.

A tájékoztatás szerint ebből a pénzből csaknem 20 ezer álláskereső jutott átmeneti vagy hosszabb távú munkalehetőséghez, képzéssel sikerült elhelyezkedési esélyeiket növelni, illetve munkahely-megőrzési támogatással és munkaviszonyos képzés keretében elősegíteni munkahelyük megtartását. A csaknem 4 milliárd forintból 1,7 milliárd jutott foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatásra, 1,2 milliárd képzésre, átképzés támogatásra, csaknem 1 milliárd közhasznú foglalkoztatás támogatására, és negyedmilliárd forint vállalkozóvá válást elősegítő támogatásra.

A decentralizált foglalkoztatási alaprészből a munkahelymegőrzés támogatására biztosított 112 millió forintból 37 munkáltató 58 millió forintot nyert eddig. Az „Út a munkához” program keretében közcélú foglalkoztatásra országos szinten 50,5 milliárd forint jut, amelyből a régió három megyéje 17,1 milliárd forintot hívhat le. Ebből és a 2,2 milliárd forint saját forrásból összességében 38.373 munkavállaló közcélú foglalkoztatása valósulhat meg. Az Észak-magyarországi régió – hazai és uniós forrásból – mintegy 29 milliárd forintot költhet a munkanélküliség enyhítésére, csökkentésére, az összeg mintegy 63 ezer ember elhelyezkedési esélyeit javíthatja.

A mintegy 1 éve tartó pénzügyi-gazdasági világválság érezhetően rányomta bélyegét a munkaerő-piaci folyamatok alakulására is, éppen ezért a munkaügyi szervezet irányában is komoly, a korábbiaktól is jelentősebb erőfeszítést igényel a rendelkezésére álló források hatékony és optimális felhasználása. A fenti tájékoztató  összegzés az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Tanács ülésén elhangzottak alapján készült.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…