2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Közel 60 útszakasz került ismét víz alá, 18 település megközelíthetetlen

Közel 60 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban az országos közúthálózaton – adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A reggeli jelentések szerint 18 település nem közelíthető meg személygépjárművel. A helyzet továbbra is az Észak-Magyarország régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról.

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton jelenleg csaknem 60 szakaszon van érvényben teljes útzár, amelyek az elmúlt napok heves esőzései nyomán kerültek ismét víz alá. Emellett számos út nehezen, lépésben járható, s több helyen csak félpályán haladhat a forgalom. A legtöbb szakaszon az átfolyó víz padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott, több helyen a burkolat is megsüllyedt.

 

A napokban lezúduló extrém mennyiségű eső miatt kialakult árvizek az országos közúthálózat mellőli területekről nagy mennyiségű iszapot és sarat hordtak az árkokba és átereszekbe, így azok már nem tudják betölteni feladatukat. Ezért lehetséges például, hogy bár korábban a közútkezelő több helyen megtisztította az árkokat és a padkákat, a soha nem látott mennyiségű víz mégis gyorsan feltöltötte az árkokat, így a közlekedők több helyen is iszapelöntéses szakaszokkal találkozhatnak. „Társaságunk illetékes üzemmérnökségei több száz géppel és szakemberrel folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon, ugyanakkor az időjárás sajnos nem kedvez számunkra, így ezek a munkák akár több napot is igénybe vehetnek – tájékoztatott az aktuális helyzetről Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője. – Azon dolgozunk, hogy a keletkezett károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavítsuk, ugyanakkor ezúton is kérjük a közlekedőktől, hogy vezessenek körültekintően és tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozó táblák szerinti sebességhatárokat, mert ezzel a balesetveszély is minimálisra csökkenthető” – tette hozzá a szóvivő.

 

A legtöbb útlezárást az észak-magyarországi és dél-dunántúli úthálózaton kellett bevezetnie a társaságnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is halmozottan hátrányos helyzetben van, emellett több helyen is teljes útlezárást vezetett be a cég többek között Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg személygépjárművel nem közelíthető meg Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony.

 

 

A közlekedők friss információkat kaphatnak az aktuális útállapotokról a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a www.kozut.hu internetes oldalon keresztül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek