2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek Sajóbábonyba

Kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek SajóbábonybaA település rendjének biztosítására kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek este Sajóbábonyba – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere elmondta: a városban felkorbácsolódtak az indulatok. Szombaton volt ugyanis egy jobbikos gyűlés a településen, ahol nem csak helyiek vettek részt, és ez irritálta a helybeli romákat – fejtette ki véleményét a város első embere. Úgy tudja, a romák megfenyegették a helyi Jobbik helyi vezetőjét is.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a megye rendőrfőkapitánya – jelentette be Gaskó Bertalan szóvivő a település határában tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. A rendőrök felkérték a helyieket: maradjanak otthon a közrend biztosítása érdekében.

 

A településre az esti órákban több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. Mint az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondták, Nógrád, Borsod, Heves, de más megyékből is érkeztek. Őket a rendőrség nem engedi be a településre, amelynek határában és magában a kisvárosban továbbra is fokozott a rendőri jelenlét.

 

A korábban feloszlatott gárda tagjai újra megjelentek a településen, ez indította el a feszültséget. "Most csend van a településen, de romák ácsorognak kinn az utcán, a gárda pedig a 26-os számú főút bekötőútjánál van" – sorolta a polgármester. Hangsúlyozta: a rendőri erő biztosított, mindent megtesz azért, hogy helyreállítsa a rendet. A romák jelenleg az út mellett egy tűzrakásnál gyülekeznek, a település határában. Szinte "állóháború" alakult ki Sajóbábonyban.

 

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda egyeztetnek egymással a Sajóbábonyban kialakult feszültség megoldása érdekében – jelentette az MTI tudósítója. A megyei és országos cigányszervezetek vezetői elindultak sajóbábonyra, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről.

 

A Jobbik szerint a Sajóbábonyban bekövetkezett "sajnálatos és tragikus cigányterror" bebizonyította, hogy a parlamenti pártok olyan mértékben leépítették a rendőrséget és a rendvédelmi szerveket, hogy azok képtelenek megvédeni a magyar lakosságot. A pártközleménye szerint kedden Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről.

 

Szegedi Csanád, a párt európai parlamenti képviselője a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében "felszólítja a rendőrség országos vezetőit, hogy rendkívüli eszközöket is bevetve azonnal vessenek véget a cigányterrornak Sajóbábonyban is! Amennyiben az adófizetők pénzét pazarló rendőrség képtelen ellátni feladatát, akkor kötelessége együttműködni az Új Magyar Gárda Mozgalommal. Az Új Magyar Gárda csendőrei készen állnak arra, hogy kellő törvényi felhatalmazással helyre állítsák a közbiztonságot Magyarországon" – olvasható a közleményben.

 

Egy sajóbábonyi lakos azt mondta: a Jobbik szombati meghallgatása, fóruma váltotta ki az indulatokat. A rendezvényen három szónok volt. Míg a fórum tartott, a cigányok körülbelül 200-300-an összegyűltek az esemény helyszíne előtt. A rendőrök szombaton is kint voltak, és vasárnapra elszabadultak az indulatok. A romák egy piros színű Suzukit törtek össze, amely jelenleg is az út mentén áll, bezúzva az első, illetve a hátsó szélvédője is.

 

Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt ütötte meg egy roma nő, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő hangsúlyozta: feljelentést tett a rendőrségen.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek