2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kiváltották a miskolci Zenepalota PPP-konstrukcióját

Jelentős terhektől mentesül a Miskolci Egyetem

2016 decemberében PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral. A Zenepalotához kötődő megállapodás a jövőben jelentős megtakarításokat fog eredményezni a Miskolci Egyetem számára.

Az ME Bartók Béla Zeneművészeti Intézet képzésének otthont adó impozáns, neobarokk stílusban épült és eredetileg 1927-ben átadott Zenepalotát 2009-ben nyilvánították műemlékké, és ekkor kezdődött meg a felújítása is, amely 2011-re fejeződött be. Az épület több mint 1 milliárd Ft értékű rekonstrukciója azonban ún. PPP (magántőke bevonásával közfeladat ellátása)-konstrukció keretében valósult meg, ami később kedvezőtlennek bizonyult, és komoly terheket rótt a Miskolci Egyetemre: a felújítás költségét is magukba foglaló éves bérleti-szolgáltatási díjak súlyosan megterhelték az intézmény költségvetését. A hátrányos következmények természetesen országszerte jelentkeztek a PPP-konstrukciók összefüggésében. Ennek megfelelően a Miskolci Egyetem mellett további 11 felsőoktatási intézmény PPP-konstrukciójának kiváltásához, szolgáltatási jogviszonyának idő előtti lezárásához biztosított forrásokat a kormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül a 2016-os évben.
A Miskolci Egyetem elmúlt éveit pénzügyi szempontból stabilizálódás, megerősödés jellemezte: a likviditási problémák megszűntek, az intézmény gazdálkodása harmonikus pályára állt, a decemberben aláírt megállapodás folytán pedig a jövőben még több forrás juthat a fejlődésre, a fejlesztésekre – mondta el Dr. Deák Csaba kancellár, aki szerint a Zenepalota PPP-konstrukciójának decemberi kiváltása méltó záróakkordja volt a 2016-os évnek. Prof. Dr. Torma András rektor rámutatott, hogy a magánszféra bevonásán alapuló PPP-projektek esetében jellemzően a magánszféra járt jól, az állami szférára azonban súlyos terheket róttak a konstrukciók, majd megjegyezte, örömére szolgál, hogy rektori ciklusa idején több megörökölt probléma végére sikerült pontot tenni. Mind a rektor, mind pedig a kancellár köszönetét fejezte ki a felsőoktatási kormányzat felé. A fenntartót Dr. Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa képviselte a sajtótájékoztatón, aki elmondta: a kormány a jövőben is folytatni tervezi a PPP-konstrukciók kiváltását a felsőoktatásban.
R.J.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek