2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Kettős siker: elindulhat az Y-híd beruházás és méltó helyre költözhetnek a MÁV-telepi bérlők

Kettős siker: elindulhat az Y-híd beruházás és méltó helyre költözhetnek a MÁV-telepi bérlők

Miskolc város Önkormányzata a tegnap aláírt megállapodás értelmében egy több mint tíz éve húzódó, a Tiszai pályaudvart és környékét érintő problémát oldott meg.

A kedden aláírt megállapodás szerint a város közlekedését és arculatát alapvetően átformáló fejlesztés indulhat el a MÁV- telep területén. A NIF Zrt. irányításával kezdődik meg az Y-híd kivitelezése, melynek most az építési területét szerzi meg a beruházó. A MÁV-telep fennmaradó része az Önkormányzat tulajdonába kerül. A projekt jelen szakasza a MÁV-telep nyugati részét érinti.
A megállapodás értelmében a MÁV-telepen, az alacsonyabb komfortfokozatú lakásokban élő lakók számára az Önkormányzat magasabb komfortfokozattal rendelkező, a MIK Zrt. kezelésében lévő lakásokat biztosít és gondoskodik a bérlők átköltöztetéséről is. Első ütemben azokat a bérlőket érinti az intézkedés, akiknek lakása az építési terület nyomvonalát közvetlenül érinti.
A lakók kiköltözése után indulhat meg, egy az egész város közlekedésére kiható fejlesztési beruházás, melynek eredményeképpen megújul a városon áthaladó 3. számú főút belvárosi átkelési szakasza, ezzel tehermentesítve a Búza teret, illetve annak közvetlen környezetét.
A beruházás kapcsán elkészül az ún. Y-híd, amely megteremti a miskolci intermodális csomópont fejlesztésének alapjait. Az intermodális csomópontot a miskolci Tiszai pályaudvaron alakítják ki, több közlekedési ágazat egy helyre történő csoportosításával (vasút, helyi és helyközi közlekedés). Mivel az Y-híd a MÁV-telepen fog áthaladni, a projekt későbbi szakaszában megújul a miskolci Tiszai pályaudvar környezete is.
A projekt a területszerzésre 990 millió Ft összegű – kormányhatározat szerinti – támogatási szerződéssel rendelkezik.

Összességében elmondható tehát, hogy a városvezetés egy több mint tíz éve húzódó problémát oldott meg, melynek eredményeképpen -az M30-26-os elkerülő út befejezésével – Miskolc belvárosa véglegesen mentesül az átmenő forgalom minden káros hatásától és a városunkba vasúttal érkezőket végre méltó városkép fogadja majd a Tiszai pályaudvaron.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek