2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Keddtől Hóügyelet

2016. november 15-e és 2017. március 15-e között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok ellátásához hóügyeletei diszpécserszolgálatot működtet a városüzemeltetési közszolgáltatás keretein belül.
Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a Hóügyelet diszpécserszolgálata irányítja és koordinálja, a feladatot pedig a közbeszerzési eljárás eredményeként a MIREHUKÖZ Kft. látja el 10 darab speciális munkagéppel.

A hóeltakarításnál és a síkosságmentesítésnél elsősorban a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől érkező jelzések kerülnek teljesítésre, ami elsőként a nagy forgalmú közösségi közlekedéssel érintett utak, autóbuszvonalak gépi síkosságmentesítését jelenti. Amikor a kiemelt útvonalak már engedik, akkor kerülhet sor a gyűjtőutakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra.

A közterületek kézi síkosságmentesítését közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkatársakkal és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel végzi a Városgazda Kft.. A munka szervezése során elsőbbséget élveznek a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák takarítási munkái, valamint a villamos- és buszmegállók síktalanítása.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkánál az engedélyezett és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagok kerülnek felhasználásra, így a főutcán környezetbarát ásványi anyag és homok, Lillafüreden és Miskolctapolcán homok, a város más részein útszóró só és homok keveréke.

Összesen 134 helyszínre szállítják ki ezekben a napokban a téli síktalanításhoz használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket. Ezek jól megközelíthető, forgalmas közlekedési csomópontokban kerülnek elhelyezésre és a kézi hóeltakarítást végzők munkájához biztosítanak szóróanyagot.

Folyamatos a készletek feltöltése is, homokból 800 tonnát, útszóró sóból 1200 tonnát, folyékony kalcium-kloridból pedig 50 ezer litert szerez be első körben a MIREHUKÖZ Kft. Utóbbit környezetvédelmi megfontolások és hatékonysága miatt alkalmazhatják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ előjelzései ebben az évben is segítik a Hóügyelet munkáját.

A Hóügyelet – ahogy eddig is –november 15-étől fogadja a lakossági bejelentéseket a 06-70-685-2000 telefonszámon vagy a hougyelet@varosgazda.hu címen. Az időjárási előrejelzés szerint azonban már ezen a hétvégén is lehet számítani havazásra, ezért a november 15-ei indulást megelőzően is készenléti diszpécserszolgálat működik addig, amíg az időjárás azt indokolja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek