2024. 09. 28. szombat

Vencel
1 EUR 397 HUF
1 GBP 476 HUF
Kezdőlap » Kazincbarcika – összefogás az uszodáért

Kazincbarcika – összefogás az uszodáért

Szitka Péter polgármester még a hosszú hétvége előtt asztalhoz ült az érdeklődő barcikai civilekkel.
A polgármester és a Facebook közösségi oldalon szerveződött csoport eddig is folyamatos párbeszédben állt egymással, a hosszú hétvége előtt viszont szemtől-szemben is találkoztak, hogy kicseréljék a legfontosabb információkat a barcikai uszoda kapcsán.

A megbeszélésen 13 csoporttag vett részt, zömében olyanok, akik a szervezésben, figyelemfelhívásban, megoldáskeresésben eddig is élen jártak.  
Szitka Péter polgármester bevezetőjében ismertette a kényszerű testületi döntés okait, továbbá a korábban és jelenleg folyó útkereséseket, melyek mind-mind az uszoda “megmentése” érdekében történtek, történnek.
Ahogy már korábban beszámoltunk róla: felvették a kapcsolatot a környező települések polgármestereivel, de súlyos finanszírozási gondjaik miatt ők nem tudnak segíteni; a városban, térségben működő jelentősebb nagyvállalatokkal, cégekkel is párbeszédbe kezdtek, ezek az egyeztetések jelenleg is zajlanak. Szennyvíz-ügyben a BorsodChemmel kedden reggel folytatódnak a tárgyalások, az ÉRV-vel pedig szintén elmozdulás tapasztalható a vízvételezés kapcsán. A TAO-támogatás kiaknázása, az érintett egyesületekkel való együttműködés is napirenden van, de a legfontosabb az a vonal, mely az uszoda hosszú távú és biztonságos működtetését szavatolja.

A törékeny megoldási irány: vagyonkezelői jog átadás

Az éves szinten több mint 100 millió forint fenntartási költségű sportlétesítmény üzemeltetője 2008 februárjától az önkormányzati tulajdonú Timpanon Kft. A cégvezetés képviseletében Milicz Sándor is részt vett a megbeszélésen, továbbá Bukó Géza, a képviselő-testület Művelődési-, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke.
A bevezetőt követően Szitka Péter felvázolta azt a megoldási koncepciót, mely a legjobb lehetne a városlakók és a térségben élők számára: nevezetesen, a vagyonkezelői jog átadásával az edelényi Koch Róbert Kórház lenne a jövőben az uszoda működtetője. Ez látszik most a legjobb és egyben a legtörékenyebb megoldásnak, mely érdekében kart-karba öltve dolgozik a városvezetés és a helyi FIDESZ frakcióvezetője, Negrutz Ágoston. Maga a kórházigazgató dr. Daher Pierre is jobboldali országgyűlési képviselő, de a térségi feladatokat ellátó  uszoda egészségügyi vonalon történő működtetése és fejlesztése korrekt és szoros együttműködést kíván meg minden fél részéről, e nélkül nem lehet sikeres a “projekt”. Mint a megbeszélésen elhangzott: ma az egyik legjobban finanszírozott egészségügyi szakterület a tüdőgyógyászat, így az uszoda rekreációs központ irányába történő fejlesztése, a térségi feladatellátás kiterjesztése jó megoldásnak ígérkezik.

Nagyító alatt a szerződés-tervezet

A kötetlen és jó hangulatú beszélgetés során a tervezett vagyonkezelői jog átadással kapcsolatban az is elhangzott, hogy a barcikai fél által készített szerződés-tervezetet aznap este adják át a másik félnek (ez kedd este meg is történt – a szerk.). A jogászok a hosszú hétvégén és a jövő hét elején vizsgálják át azt, majd a tervezett forgatókönyv szerint a felek összefésülik az elképzeléseket és 10 napon belül a végleges szerződés is elkészülhet. Ezt a két érintett város – Kazincbarcika és Edelény – képviselő-testületének döntése kell, hogy kövesse, majd a legoptimálisabb esetben április elsején papíron, másodikán (hétfőn) pedig ténylegesen is megtörténik az uszoda vagyonkezelői jogának átadása.
Elhangzott az is, hogy az uszoda különleges épülete vagyoni érték szerint ezt követően is Barcikáé maradna, de hosszú távú szerződést szeretnének kötni az edelényi kórházzal, hogy az OEP-es finanszírozásból minél nagyobb szeletet tudjanak kihasítani a felek. A szerződő félnek nem árul a város “zsákbamacskát”, hiszen a számos bejárás és látogatás során valós képet kaptak az uszoda működéséről, kihasználtságáról és az esetleges fejlesztési lehetőségekről. Kérdés hanzott el az alkalmazottakkal kapcsolatban is, melyre Milicz Sándor elmondta: a szerződés-tervezet teljes körű munkajogi jogutódlást tartalmaz, vagyis a korábbi 15 főnek várhatóan újra és ugyanott lesz munkája. Ennek lehetőségére már a11 fő elbocsátásakor (4 fő elhelyezése a Timpanon-on belül megtörtént) előzetesen is gondoltak , melyet mind a két fél, munkáltató és munkavállaló írásban is garantált.

Nagyobb a füstje, mint a lángja…

A megbeszélésen arra vonatkozóan is felvetés hangzott el, hogy a vagyonkezelői jog átadása után milyen lehetőségek maradnak a barcikaiaknak? Hogy a szerződésben arra is ügyelni kellene, hogy a jelenlegi lehetőségek, kedvezmények (iskolák, egyesületek, egyéb sportprogramok) megmaradjanak.
Válaszként elhangzott: a másik fél számára átadott szerződés-tervezet minden ilyen előnyt tartalmaz. Szabályozásokat a tevékenység, a gazdálkodás és beruházások területén, mert a cél az, hogy az uszoda továbbra is a városlakók, a gyerekek érdekét szolgálja úgy, hogy a jelenlegi szolgáltatások, jogok ne csorbuljanak, de mindeközben ez a másik fél számára is megfelelő legyen.
Elhangzott az a vélemény is, hogy sokaknak úgy tűnik, az uszodabezárásnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Muszáj volt-e ezt a döntést meghozni és a hírt közzétenni? Szitka Péter erre azt válaszolta: sajnos igen, mert a költségvetést a hatályos szabályozásnak megfelelően össze kellett állítani, el kellett fogadni és mivel a témával kapcsolatban sok volt a bizonytalansági faktor, minden eshetőségre fel kellett készülni. A cél azonban egyértelműen az, hogy egyetlen pillanatra se zárjon be a kazincbarcikai uszoda és április elsejétől is biztonságosan, tovább működjön. Ezen dolgoznak most is és korábban is nagyon sokan. S bár “B-tervük” is van, az edelényi-vonal mielőbbi célba juttatása és egy korrekt, mindkét fél számára ideális szerződés aláírása óriási siker lenne, mindenkinek. Mert ez mintája lehet az összefogásnak egy jó cél érdekében, pártpolitika-mentesen, amire valljuk be, nem sok példa van ma Magyarországon – hangzott el a találkozón.
A felek a másfél órás beszélgetés végén abban maradtak, hogy amint újabb előre lépés történik a témában, korrekt tájékoztatást nyújtanak egymásnak. Addig pedig mindenki teszi a dolgát, hogy a jónál is job megoldás születhessen…

Figyelemfelhívó akciók az uszodáért
Az egyeztetésen abban is megállapodtak a felek, hogy a korábban már megtervezett figyelemfelhívó akciókat megtartják a közösségi csoport tagjai. Ám fontos kihangsúlyozni, hogy ezek nem a városvezetés, a képviselő-testület elleni demonstrációk, vagy tüntetések, hanem az uszoda, a sportolási lehetőség megmaradásának fontosságát kihangsúlyozó civil rendezvények. Ennek jegyében március 17-én (szombaton) egész nap nyitott kapuk és bemutatók várják az érdeklődőket (vízilabda, babaúszás, zumba).
Március 22-én (csütörtökön) délután 3 órától pedig zumba tornával egybekötött  szárazföldi úszó-és vízilabda edzés lesz a Fő téren – tudtuk meg Váczi Katalin főszervezőtől.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A tökéletes piros rúzs nyomában
A rúzsok világában a piros az örök klasszikus. Ugyanúgy tud ünnepélyes és különleges lenni, megbújhat a mindennapok tökéletes kiegészítőjeként a táská…