2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Kavicsos-tó Szabadidőpark átadás és Megyei Polgárőrnap a Matyó Expo és Fesztiválon

Megyei Polgárőr Napot rendeztek városunkban. A Matyó Expo és Fesztivál keretében megrendezett eseménynek a Kavicsos-tó és Szabadidőpark adott otthont június 25-én.

A 12. alkalommal lebonyolított nagyszabású eseményre Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területéről érkeztek polgárőr szervezetek. A nagyszabású esemény hivatalos megnyitóján részt vett többek között Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Túrós András, a Polgárőr Szövetség elnöke, Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke, dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, a B-A-Z. megyei rendőr-főkapitányság vezetője. Az eseményen jelen volt továbbá dr. Lipusz Brigitta, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóhelyettese, dr. Fekete Zoltán polgármester, Kolozsi József, az OPSZ gazdasági alelnöke, Csóra György, a Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A megnyitó szomorú eseménnyel kezdődött, ugyanis a napokban elhunyt Szatmári Gyula, az OPSZ és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei PSZ tiszteletbeli elnöke, akinek az emléke előtt egy perces néma felállással adóztak a jelenlévők. A megnyitó ünnepségen elsőként Dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket. Városunk első embere egyebek mellett méltatta a polgárőrök önzetlen segítségét, melyet a közbiztonság megteremtésében nyújtanak és ezzel jelentős mértékben segítik a rendőrök munkáját, továbbá növelik a lakosok biztonságérzetét. Ezt követően Tállai András önkormányzati államtitkár ünnepi gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők, aki kiemelte, hogy a polgárőrök összefogása és összetartó ereje példaértékű lehet minden civil szervezet számára. Tállai András hozzátette, hogy a szervezet munkájára nagy szükség van, egyebek mellett a rendezvények zökkenőmentes lebonyolításában és a közbiztonság megteremtésében. Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a Polgárőrség tevékenysége egész Európában példaértékű, hiszen kevés olyan ország van, ahol egy civil szervezet ilyen nagy létszámmal és aktivitással vesz részt a közbiztonság megteremtésében, valamint a bűnmegelőzésben. A Megyei Polgárőrnapot Csóra György, a B-A-Z megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg, aki egyebek mellett kiemelte, a rendezvény fontosságát, melynek köszönhetően a megyei szervezetek tagjai, baráti hangulatban, együtt ünnepelhetnek és szórakozhatnak.
Dr. Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének rövid köszöntőjét követően együttműködési megállapodást született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárőr Szövetség között. Az országban elsőként megkötött kontraktust dr. Vereckei Csaba a B-A-Z. megyei rendőr-főkapitányság vezetője és Csóra György, a megyei Polgárőr Szövetség elnöke írta alá.
A megállapodás megkötését követően díjak és elismerések átadásával folytatódott az ünnepség. Az OPSZ elnöksége, a magyar polgárőr mozgalom támogatása során kifejtett kiemelkedő munkájukért polgárőr érdemkereszt arany fokozatú kitüntetésben részesítette dr. Fekete Zoltán polgármestert. Szerencsi Árpád, városunk rendőrkapitánya szintén polgárőr érdemkereszt arany fokozatú kitüntetésben részesült.

A polgárőr mozgalom támogatása során végzett eredményes munkájáért polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatú kitüntetést kapott Bocsi Anna, az Önkormányzati Szolgáltató és Okmányiroda vezetője. Az OPSZ vezetősége a polgárőr mozgalomban végzett eredményes munkájáért polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatú kitüntetést adományozott Nyeste Györgynek, a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesület elnökének. Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés alelnöke, a megye közrendének, közbiztonságának megszilárdításáért végzett kiemelkedő munkájukért tárgyjutalmat adott át Balla Józsefnek, a Pácini Polgárőr Egyesület elnökének, Brati Jánosnak, az abaújkéri Polgárőr Egyesület elnökének, valamint Farkas Ferencnek, a Szemerei Polgárőr Egyesület elnökének.

Győzött a kövesdi babgulyás

A díjak, kitüntetések átadása után a főzőverseny és a sport kapta a főszerepet a nagyszabású találkozón. A polgárőr szervezetek a gasztronómiai tudásuk mellett labdarúgásban, kötélhúzásban és sakkversenyen is összemérték erejüket, valamint tudásukat. A szellemi vetélkedőt Boldva csapata nyerte meg Szögliget és Tiszaladány előtt. A kötélhúzás az újcsanálosi polgárőröknek sikerült a legjobban, akik Tiszaladány és Szentistván előtt szerezték meg az aranyérmet. A negyedik pozícióban holtverseny alakult ki Tiszacsermely és Mezőkövesd között. A hölgyek versenyében a  szentistvániak bizonyultak a legjobbnak Újcsanálos és Mezőkövesd előtt. A labdarúgó-torna első helyét az alsóvadászi együttes szerezte meg, Újcsanálos, Tiszaladány, Mezőkövesd és Szentistván előtt. A nagy hagyományokra visszatekintő főzőverseny hazai sikert hozott, ugyanis a mezőkövesdi szervezet tagjai által készített ízletes babgulyás nyerte el az első helyért járó díjat. A második helyen az újcsanálosiak, míg a dobogó harmadik fokán a bőcsiek főztje végzett.

 

Közel 400 millió forintos fejlesztés
A Megyei Polgárőr találkozó hivatalos megnyitója után tartották meg a több 100 millió Ft értékben megvalósult Kavicsos-tó és Szabadidőpark fejlesztésének átadó ünnepségét. A közel 400 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben megszépült a Kavicsos-tó és környezete. A projekt a „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című ÉMOP 3.2.1/A-2f-2010-0005 pályázat keretében, a projekt egyik elemeként készült el. A beruházás a Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg.
A beruházás munkálatai tavasszal kezdődtek meg, amely során egyebek mellett a Jézus Szíve templom közelében, valamint a Városi Sportcsarnokkal szemben új parkolóhelyeket alakított ki a projekt kivitelezője. A parkban közvilágítással ellátott sétányokat építettek, melyek mentén padokat helyeztek el a pihenésre vágyó látogatók számára. A Kavicsos-tó rendbetétele után a vízfelület közepén egy szökőkutat, míg a part mentén egy stéget alakítottak ki. A Jézus Szíve templom melletti területen lebontottak egy épületet és itt helyett kapott egy játszótér, valamint egy kosárlabdapálya, míg a Bacsó Béla út felől egy gördeszka és görkorcsolya pálya épült. A Városi Sportcsarnokkal szemben egy állandó szabadtéri színpadot építettek, ahol a kulturális és szabadidős rendezvényeken léphetnek fel az előadók. A beruházás részeként fásításra és füvesítésre is sor kerül a későbbiekben, melyet megfelelő időjárási körülmények között, az ősz folyamán fognak elvégezni a szakemberek.
A projekt hivatalos átadó ünnepségén jelen volt többek között Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester, dr. Túrós András, a Polgárőr Szövetség elnöke, Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke, dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, a B-A-Z. megyei rendőr-főkapitányság vezetője. Részt vett az eseményen Szabó János vásárigazgató, a Novico Kft. ügyvezetője, Ritter Géza, az ÉRV Zrt. vezérigazgatója, Farkas Attila, a Magneter FX Kft. vezetője, ifj, Szilvási András, a kivitelező Wiktori Építő Kft. ügyvezetője, valamint Szántó József prépost.
Az eseményen elsőként Tállai András mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy több évtizedes álom vált valóra városunkban a Szabadidőpark kialakításával. Tállai András reményét fejezte ki, hogy a Mezőkövesden élők saját magukénak érzik majd fogják érezni a szabadidőparkot, amely új közösségi térként segítheti a kikapcsolódást és nyugodt pihenést. Dr. Fekete Zoltán polgármester egyebek mellett köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki valamilyen formában közreműködött és segített a projekt megvalósításában. Az átadó ünnepség programja egy félórás esőszünetet követően folytatódott. Szántó József prépost osztotta meg ünnepi gondolatait, ezután megáldotta és megszentelte a megszépült területet. A jeles esemény fénypontjaként Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és ifj. Szilvási András, a Wiktori Építő Kft. ügyvezetője vágta át a díszszalagot, mellyel hivatalosan is átadták a Kavicsos-tó és Szabadidőparkot. Az ünnepség végén díjak, elismerések átadására került sor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …