2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kassa-Miskolc és a két régió történelmi együttműködésének kiterjesztése

Tudományos-szakmai konferenciát rendeztek Kassán

Történelem és kultúra -multikulturális és határon átnyúló együttműködés modellje Kelet-Magyarország és Kelet-Szlovákia között címmel tartottak tudományos-szakmai konferenciát a felvidéki Kassán.

Az eseményen részt vett Szerencsés János kassai magyar főkonzul, Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, Szombatiné Dr. Sebők Emese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kabinetiroda vezetője, valamint Prof. Dr. Bessenyei Lajos, a Miskolci Egyetem korábbi rektora, Miskolc Megyei Jogú Város rendkívüli megbízottja.

A tudományos-szakmai konferenciát a kassai Safarik Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történelemtudományi Tanszéke szervezte. A konferencia együttműködő intézményei voltak Kassa és Miskolc városának önkormányzatai, valamint a két régió megyei fenntartású intézetei, köztük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet. Az eseményen képviseltette magát a miskolci Földes Ferenc Gimnázium is.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul beszédében kiemelte: a rendezvény célja a kassai és miskolci székhellyel rendelkező szomszédos régiók együttműködési lehetőségeinek feltárása, beleértve az ott működő kulturális intézményeket, így iskolákat, múzeumokat, könyvtárakat, galériákat, levéltárakat, amelyek a történelem tanulmányozásával és a kultúra művelésével foglalkoznak. Ennek a munkának köszönhetően új és közvetlen kapcsolatok alakulhatnak ki a jövőbeni együttműködés elősegítése céljából mindkét régió társadalmi elitje számára.

A konferencia célja volt továbbá a multikulturalitás területén kialakult helyzet elemzése és értékelése régióközi vonatkozásban a különböző történelmi korszakokban. Ennek jegyében előadás hangzott el többek között Kassa város történelmi jelentőségéről, a magyar-szlovák kultúrkör kapcsolatában tetten érhető nyelvi-irodalmi párhuzamokról, valamint a szlovákok részvételéről az 1848-49-es szabadságharcban.

Robert Pollak, a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum igazgatója ismertette: széleskörű kulturális-történelmi kapcsolatokat ápolnak a muzeológia területén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Herman Ottó Múzeummal, valamint Magyarország számos más múzeumával is.

Dr. Németh Györgyi, a Miskolci Egyetem docense az Abaúj, Gömör és Borsod vármegyékben fellendülő, manufaktúrák és gyáripar kezdetéről tartott előadást. PhD Tóth Árpád, a Miskolci Egyetem adjunktusa az evangélikus népesség családi hálózata a Magyar királyság északi vármegyéiben, különös tekintettel Pozsonyra címmel tartott előadást.

Dr. Gyulai Éva a Miskolci Egyetem docense saját kutatásai alapján az 1600-as években élt kassai költő, Marussi András életútját mutatta be Poéta az adóhivatalban címmel.

A Kassa-Miskolc regionális együttműködés részleteiről, a szlovák-magyar régióközi együttműködés helyzetéről és perspektíváiról PhD Tibor Ico adott tájékoztatást. Mint ismertette: az együttműködés egyik sarokköve volt a Szent Erzsébet kultúrkörhöz tartozó programok szervezése és lebonyolítása.

A tudományos-szakmai konferenciát követően Workshop találkozón mélyíthették el személyes kapcsolataikat a résztvevők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek