2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kárpátaljai vendégek szüreteltek Borsodban

Október elején a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat meghívására a Kárpátaljai Megyei Tanács delegációja 3 napos látogatásra érkezett Miskolcra és Tarcalra. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Kárpátalját megcélzó pályázatot nyert a határon túli kapcsolatokat, együttműködést támogató Bethlen Gábor Alaptól.

A „Testvér-települési programok és együttműködések” című pályázati felhívás keretében együttműködve – a két térség közötti évtizedes kapcsolatra alapozva, annak támogatása céljából –, a 2019-es évben a támogatásból két programot kívánt megvalósítani. Az első program részeként 2019. június 24-26. között Török Dezső a megyei önkormányzat elnökének képviseletével 12 fős delegáció utazott ki Kárpátaljára, akik első nap kerekasztal megbeszélést folytattak a két térség közötti együttműködés aktuális feladatairól, a turizmus népszerűsítéséről és a kulturális, hagyományőrző rendezvényekről.

A program részeként a két megye további 3 évre (2019-2021) írt alá Együttműködési Megállapodást. A fő célkitűzés a két megye közötti szakmai, partneri kapcsolat szorosabbá tétele elsősorban az idegenforgalom, a turizmus-vendéglátás, a vállalkozások és a testvértelepülési kapcsolatok bővítése tekintetében. A pályázati program második részeként 8 fős delegáció, Mihajlo Rivisz (kárpátaljai Megyei tanács elnöke) vezényletével érkezett Kárpátaljáról, akikkel október 3-án közösen kerekasztal megbeszélést folytattak a két térség közötti együttműködési tapasztalatokról, a turizmus népszerűsítéséről és a kulturális, hagyományőrző rendezvényekről.

A megyei önkormányzat fontosnak tartja a kárpátaljai kapcsolatokat. Szirmabesenyő és Huszt együttműködési megállapodását az elnökök jelenlétében 2017. decemberben a Megyeházán írták alá. Másik két testvértelepülési megállapodás aláírására került sor a IV. Megyenapon Mezőkövesden. Itt Bükkábrány Község Ilonca településsel és Sajóbábony Város Homok településsel írt alá megállapodást.

Ezt a hagyományt folytatva volt jelen több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere. A program részeként előadást tartott Majoros László borász: „A Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztés és borvidék és a Majoros Birtok borászatának és borainak bemutatása” címmel. A rendezvény folytatásaként pénteken Tarcalon került megrendezésre az I. KÖZÖS TESTVÉRTELEPÜLÉSI SZÜRET és Butta László, Tarcal polgármesterének útmutatásával, a település nevezetességeit, gasztro kultúráját és borászatait is megismerhették a delegációk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek