2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Káli Sándor interpellált

Káli Sándor interpellált

Káli Sándor interpelláltMiskolc polgármesterének tapasztalatai és javaslatai a tragikus árvízi helyzetről

Az Országgyűlés 2010. június 7-én (hétfőn) megtartott ülésén, Káli Sándor Miskolc polgármesterének Dr. Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett interpellációjának, teljes szövege:

Az alábbi pontok egyben kiegészítései a múlt hét közepén hivatalosan benyújtott, az Országgyűlési Házszabály 90 §.(1) bekezdése alapján bejelentett, Dr. Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett interpellációnak, melynek a címe: Hogyan kívánja segíteni Magyarország Kormánya az árvíz elleni védekezést és a helyreállítást?

 

Tapasztalataim és javaslataim hangsúlyozottan nem politikai indíttatásúak és így semmi közük pártpolitikai kérdésekhez. Egyben mélységesen elítélem azokat, akik a „parton”, messze a gátaktól, sajtótájékoztatóikon politikai karrierjükhöz használják fel a kialakult helyzetet.

 

Célom kizárólag a kialakult helyzet mielőbbi megoldása és a problémák szakszerű kezelése, egy valós nemzeti és szakmai összefogás eredményeként.

 

Javaslataim megfogalmazásával egyben köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak a magánszemélyeknek, civil szervezeteknek, szakmai szervezeteknek, szakembereknek és a Kormánynak is, akik aktívan részt vesznek a védekezési munkálatokban és segítenek a bajbajutottakon.

 

Tapasztalataim és javaslataim:

Nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás a kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával. Sok helyen fejetlenség van, és a jó szándék nem képes pótolni a szakmai hiányosságokat.

A katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Úgy tűnik, hogy nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek. Ezek elkészítése a jövőre nézve elengedhetetlen!

Nincs elég és megfelelő eszköz a védekezéshez. A védekező egységek többsége – például a hősiesen dolgozó rendőrök és tűzoltók – gyakorló ruhában állnak a vízben és így védekeznek.

A katasztrófavédelem területén hiányoznak a képzett és nagy tapasztalatú vezetők. Így a gyakorlott szakemberek hiánya érződik a mentési feladatokban

A vízzel elárasztott területeken és a menekülteket befogadó bázisokon felerősödtek az etnikai feszültségek, súlyosak az együttélési problémák.

Előre nem is gondolt higiéniás problémák jelentek meg a menekültbázisokon. A gyerekek egy része tetves, mások nem tudják vagy nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási helyiségeket és eszközöket.

Elindultak a fosztogatásról szóló rémhírek, amelyeknek az alapjai a kisebb lopások, a gazdátlan eszközök eltulajdonítása.

Miskolcon jól vizsgázott a Közterület-felügyelet, a Polgárőrség és a Városőrség együttes fellépése. A helyben tartott rendvédelmi erők szerepe egy ilyen káresetben felbecsülhetetlen.

Tapasztalatból látszik, hogy ilyen vészhelyzetben több „jogosítvány” kell az intézkedőknek szakmai és rendvédelmi kérdésekben.

Javaslom, hogy a Parlament módosítsa a Közbeszerzésről szóló törvényt, hiszen sem a védekezésben, sem a helyreállításban nincs idő a beszerzések bonyolult és időigényes lebonyolítására.

Kérem, hogy Miskolchoz hasonlóan más nagyvárosok is fogadjanak be menekülteket, mert a város nem képes egyedül megbirkózni ekkora tömeggel.

Javasolom, hogy a Kormány nevezzen ki egy Újjáépítési biztost is, aki már most megkezdi az újjáépítés tervezését és a károsultak érdekképviseletét.

  • A biztosítással nem rendelkezők megsegítésével.

  • A Közmunkaprogram kiterjesztésével, hogy az ország minden tájáról érkezhessenek újjáépítők.

  • A magánvállalkozásokat segítő támogatással.

 

 

Miskolc 2010. június 07.

 

 

Káli Sándor

Miskolc polgármester

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…