2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Jövőre is közel 4,4 millárdot fordít a Munkaügyi Központ foglalkoztatásra

Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Tanács 2009. december 16-ai ülésén az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ előterjesztésében véleményezte és elfogadta a 2009. évi decentralizált foglalkoztatási alaprész I-XI. havi lekötöttségéről, felhasználásáról és a fontosabb központi munkaerő-piaci programokról készült tájékoztatót, valamint az alaprész 2010. évi keretéből működtetett támogatások és programok arányait és elveit.

Aktív eszközök és munkaerőpiaci programok támogatása kapcsán a regionális szinten rendelkezésre álló 4 357 M Ft decentralizált foglalkoztatási alaprész közel teljes mértékben kifizetésre kerül, mellyel 22 653 álláskereső részére sikerült átmeneti vagy hosszabb távú munkalehetőséget biztosítani, képzés útján elhelyezkedési esélyeiket növelni, illetve munkahelymegőrzés támogatással és munkaviszonyos képzés keretében elősegíteni munkahelyük megtartását. A régiós alaprészén belül a legjelentősebb részarányt képviselő támogatási eszközök 2009. évben a foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás, a képzés, átképzés támogatása, a közhasznú foglalkoztatás támogatás, a vállalkozóvá válást elősegítő támogatás voltak.

A munkahelymegőrző támogatásokra benyújtott 680 pályázatból 226 kedvezően került elbírálásra. A különböző forrásokból (foglalkoztatási alaprész, uniós forrás) megítélt kettő és fél milliárd Ft-tal 4 338 fő munkahelyének megtartását segítette elő a munkaügyi szervezet.

A központi munkahelyteremtő beruházások támogatására az érvényben lévő szerződések kapcsán 358 M Ft kötelezettséget vállalva 28 pályázóval 335 új munkahely létrehozására kötött a munkaügyi szervezet hatósági szerződést, míg egy pályázó 4 fős létszámbővítéshez 7 M Ft bérköltség támogatásban részesült.

 

Az Észak-magyarországi régióban – számba véve valamennyi olyan hazai és uniós forrást, amelyre a munkaügyi központnak valamilyen szinten ráhatása van – összességében 2009. évben 30 milliárd Forint állt rendelkezésére a kedvezményezetteknek foglalkoztatási tárgyú programok, támogatások megvalósításához. E tekintélyes összeg több mint 71 ezer fő elhelyezkedési esélyeinek javítását, munkaerőpiacra történő kihelyezését vagy ott tartását teszi lehetővé.

 

A munkaügyi tanács megtárgyalta még – a munkaügyi központ előterjesztése alapján – a régió 2010. évi decentralizált foglalkoztatási alaprész keretéből működtetendő aktív munkaerő-piaci eszközök és programok támogatási arányainak és elveinek meghatározásáról készített javaslatot. A munkaügyi központ 2010. évben ­­a 2009. évihez közel hasonló, 4 881 M Ft decentralizált forrással gazdálkodhat majd, melyből valamennyi eszközt működtetni kívánja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek