2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Jelentős fejlesztés vár a strandfürdőre

Kazincbarcika – Pályázati és egyéb források bevonásával tud majd kinyitni a helyi strandfürdő.

Amíg az elmúlt években 12-15 millió forint ráfordítással ki tudott nyitni a városi strandfürdő, idén sajnos zárva maradnak a kapuk, mert az idő vasfoga és a jogszabályi előírások jóval komolyabb felújítást igényelnek.
Év elején az önkormányzat a 2015-ös esztendő költségvetésébe 15 millió forintot állított be a strand üzemeltetési költségeinek támogatása céljából a korábbi üzemeltető tapasztalatait, előzetes jelzéseit, kalkulációit figyelembe véve.
A márciustól tartó hatósági, szakhatósági és közműszolgáltatói bejárások azonban nyilvánvalóvá tették, hogy a szigorodó üzemeltetési feltételeknek a strand jelen állapotában nem felel meg és egy kisebb „kipofozás” sem elégséges a szabályszerű, biztonságos és kulturált üzemeltetéshez.
– Ezen bejárásokat követően és a tapasztalatokat összegezve elkészült a strand felújításának és újra nyitásának pontos költségvetése, mely a felmérések szerint legkevesebb bruttó 80 millió forintra rúg – mondta a téma kapcsán Szitka Péter polgármester.

Komplex fejlesztés kell

– Sajnos a több évtizede épült komplexum több sebből is vérzik – folytatta Szitka Péter.
– Egyrészt mára nagymértékben elavult gépészeti, infrastrukturális és biztonságtechnikai szempontból, másrészt hatóságilag is egyre szigorúbb feltételeknek kellene megfelelnie, harmadrészt pedig a fürdővendégek is egyre színvonalasabb szolgáltatást várnak az üzemeltetőtől, ami jelen helyzetben már nem lehetséges. Ezek összességében elengedhetetlenné tesznek egy nagyszabású és majdnem teljes körű felújítást, melyhez pályázati- és egyéb források bevonása szükséges. Csak néhány kézzel fogható példát szeretnék megemlíteni: minimum 15-20 darab kültéri és 10-15 beltéri hideg-meleg vizes zuhanyzót kell kiépítenünk, továbbá új öltöző- és WC blokkokat. Emellett ivókutakat kell kialakítani, fel kell újítani a veszélyesanyag-tárolókat, a gyalogos közlekedőket, de szükségszerű a medencék és a vegyszeradagoló rendszer felújítása is. Emellett számos olyan feladat van még, ami gondos és alapos tervezést, több hónapos kivitelezést jelent és nagyon sok pénzt is. Így az önkormányzat most egy olyan pontra jutott, amikor dönteni kellett arról, hogy gazdasági és egyéb szempontokat figyelembe véve hogyan tovább. Amellett döntöttünk, hogy szép, biztonságos és szabadidős célokat szolgáló strandot szeretnénk a barcikaiaknak, olyat, ahová szívesen mennek ki az emberek és esetleg a helyiek mellett a turistákat is ide vonzza. Így idén nem nyit ki a létesítmény; de az önkormányzat minden pályázati és egyéb lehetőséget megragad arra, hogy a komplex felújításhoz forrást teremtsen és hosszútávon is biztonsággal üzemeltesse a barcikai strandot – tette hozzá a polgármester.
A víz szerelmesei így idén a Kazincbarcika-Berente Fedett Uszoda szolgáltatásait tudják igénybe venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…