2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Javulhat az álláskeresők helyzete

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 2015. február 25-i ülésén elfogadta a  kiemelt projekt megvalósítási időszakának 2015. október 31-ig történő meghosszabbítását. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy újabb hátrányos helyzetű álláskeresők képzésbe és támogatott foglalkoztatásba vonásával javuljon az álláskeresők munkaerő-piaci helyzete Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A 2011. május 1-én indult,országos programot a Nemzetgazdasági Minisztérium és a megyei kormányhivatalok konzorciumban, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósítják meg a 2011-2015 közötti időszakban.
A projekt fő célja, hogy szolgáltatásokkal, támogatási formákkal segítse az álláskeresők munkaerő-piacra való be-, illetve visszajutását. A program komplex problémakezelési módszereivel csökkenti a résztvevők társadalmi, gazdasági hátrányait, javítja munkaerő-piaci esélyeiket, elfogadottságukat. A kompetencia alapú szakmaválasztással, valamint a munkaerő-piacon keresett szakmák megszerzését biztosító képzésekkel közelíthető egymáshoz a munkáltatók igényei és a munkaerő kínálat, a programrésztvevők minél nagyobb arányú támogatással, illetve támogatás nélküli munkába helyezése céljából.
A projekt nyújtotta segítséget az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdő fiatalok, az 50 év felettiek, a gyermeknevelésből, a hozzátartozó ápolásából visszatérők, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak, és a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek vehetik igénybe.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal által megvalósított program rendelkezésre álló megyei forrása a hosszabbítás következtében 15.297 millió Ft-ra nőtt, mely további 1155 fő, az eredetileg engedélyezett létszámmal együtt összesen 21 218 fő – a meghatározott célcsoporti feltételeknek megfelelő – álláskereső programba vonására nyújt fedezetet.
A 2015. március 4-től a 25 év alatti fiatalok kivételével minden hátrányos helyzetű célcsoportba folytatódnak a bevonások. A fiatalok képzésbe vagy foglalkoztatásba történő be-, illetve visszasegítésére a 2015. január 1-től elindult Ifjúsági Garancia program hivatott.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2015. március 31-ig 20 197 fő hátrányos helyzetű álláskereső került bevonásra a programba. 10 454 fő kezdte meg képzését, melyből eddig 8 847 fő sikeresen szakmát szerzett. Több mint 11 634 esetben nyújtottunk a programrésztvevőt foglalkoztató munkáltatók részére bér/bérköltség támogatást. A vállalkozóvá válás támogatást 510 alkalommal vették igénybe a vállalkozni kívánó ügyfelek. A 2012. október 1-jétől igényelhető lakhatási támogatás bevezetésének célja a munkaerő mobilitásának növelése volt, annak érdekében, hogy az álláskeresők olyan munkalehetőséget is elfogadjanak, amely esetben a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől távol van. Ezen támogatásban 365 munkavállaló részesült.
A 2015. október 31.-ig tartó programban való részvételi lehetőségekről és a támogatásokról bővebb információ a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain kérhető, melyek elérhetőségei megtalálhatók az alábbi honlapokon: www.kormanyhivatal.hu; http://borsod-abauj-zemplen.munka.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek