2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Ismét 271 millió forintot nyert a MIHŐ Kft. pályázati forrásból

Ismét 271 millió forintot nyert a MIHŐ Kft. pályázati forrásból

Ismét 271 millió forintot nyert a MIHŐ Kft. pályázati forrásbólA MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. az energiaköltségek csökkentése érdekében kutatja az egyéb energiahordozók szélesebb körű alkalmazását. A szükséges fejlesztések jelentős forrásigényű beruházások, ezért a szolgáltató a megvalósításokhoz sikeres pályázatok útján külső forrásokat vesz igénybe. KEOP pályázat keretében ismét 271 millió forint pályázati forrást nyert a MIHŐ Kft.

A Tatár utcai fűtőmű hőforrásai két egymástól független rendszert látnak el hőenergiával, az Avasi hálózatot és a Belvárosi hálózatot. A fűtőmű hőtermelő egységei a Miskolci Fűtőerőmű (MIFŰ) Kft. tulajdonában vannak, azonban a távhőrendszer pótvízellátását, a primervíz keringtetését, illetve a vízkezelését a  MIHŐ Kft. végzi.

A MIHŐ Kft. a távhőellátás biztosítása során jelentős mennyiségű villamos-energiát használ. Jelenleg egyoldalú a fűtőmű villamos-energia betáplálása, ezért a MIHŐ Kft. vizsgálta annak lehetőségét, hogyan tudja a villamosenergia-ellátás biztonságát fokozni. Ennek alapján, több alternatívát is mérlegelve jutott arra a megoldásra, hogy a legcélszerűbb, ha a saját célra szükséges villamos-energiát, a saját tulajdonában lévő gázmotorral biztosítja, és a jelenleg meglévő villamos-energia betáplálást csak tartalékként veszi igénybe.
A gázmotorok leállása idején (olajcsere, gyertyacsere stb.) a folyamatos villamosenergia-ellátás a jelenlegi hálózatról biztosítható. Annak, hogy a gázmotorok meghibásodása, karbantartása időpontjában a villamoshálózat is hibás legyen nagyon pici a valószínűsége, így a beruházás valóban a távhőszolgáltatás üzembiztonságának javítását célozza. Ezen túlmenően a projekt évente közel negyven millió forint megtakarítást is eredményez a MIHŐ Kft. számára – ismertette a projekt hátterét Korózs András a társaság ügyvezető  igazgatója.

A távhővel kapcsolt villamosenergia-termelés megvalósításának célja: a távhőellátás priméroldali, energiahatékonysági korszerűsítése, nagy hatásfokú távhővel kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés megvalósítása, az üzembiztonság növelése, a pótvízellátás és vízkezelés költségeinek csökkentése.

A kapcsolt energiatermeléssel megvalósuló beruházásra a – Környezet és Energia Operatív Program keretében – a MIHŐ Kft. pályázatot nyújtott be,  melyet  támogatásra érdemesnek ítéltek.

A beruházás teljes költségvetése 616 millió 550 ezer forint, melynek 44%-át, 271 millió 343 ezer forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében, az Energia Központ Kht. vissza nem térítendő támogatásként fog folyósítani – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

A projekt megvalósítása 2010. január 29 én kezdődik és a tervek szerint 2011. március 31.-én fejeződik be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek