2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Innen üzenem a termelőknek: Vessenek, mert lesz hol árusítani!-Videoval

Kriza Ákos polgármester tartott ma bejárást és sajtótájékoztatót a miskolci Búza téri piacon. „Megígértem, megígértük, így most valóban az egyik legsürgetőbb problémát szeretnénk megoldani:
a Búza téri piac kérdését, -mondta, majd így folytatta.- A piaccsarnok épületét igen magas áron építették. Ez azt eredményezte, hogy a termelőknek ma magasabb bérleti díjat kell fizetniük, és bérleti joguk is csak tíz évre szól. Mindemellett a piac területe is kisebb lett. Ez a két tényező azt eredményezte, hogy a kistermelők és őstermelők kiszorultak a piacról, pedig a miskolciak is szívesen visszajártak a régről jól ismert árusokhoz.
A magas építési ár azonban nem eredményezett minőséget. Ez év október 18-án felmérték a műszaki problémákat és hibákat a piaccsarnok épületében. A pince szint, a keleti, nyugati és régi csarnok, a virágpiac és a külső piacon található árusító felmérése megdöbbentő hibalistát eredményezett: 35 súlyos, jelentős hibát találtak. Például a pinceszinten salétromos, vizesedő falak,málló vakolat,beázó mennyezet,nem működő CO-rendszer, ami életveszélyes,a padló összefolyók hiányoznak,a szellőző rendszer nem működik ami baleset- és életveszélyes, a kazánház automatikája nincs megfelelően kiépítve, a fűtés nem szabályozható, a világítás nem energiatakarékos és nem megfelelő az elosztása sem, a vészvilágítás nem működik, a lift gépház szellőzése nem megoldott, a liftek nem ehhez az igénybevételhez lettek tervezve, gyakori a meghibásodás,a vízvezetékek nincsenek szakaszolva, probléma esetén az egész vízellátást el kell zárnia rakodórámpák nem megfelelőek, nincs kiépített rámpa feljáró így a raklapos árú mozgatása nehézkes és balesetveszélyes. A keleti és nyugati csarnokban sem jobb a helyzet, mert az üvegtető beázik, nem megfelelő a szigetelés, az üvegfelület nincs bevonva hő- és fényszigetelő fóliával, nyáron nagy a forróság, télen pedig nagy a hideg, a járólapok gyenge minőségűek, folyamatos cserét igényelnek és csúszásveszélyesek, télen a hideg miatt befagy a vízhálózat, gyakoriak a szétfagyások és a vízszolgáltatás akadozó,a tűzcsapok befagynak, ami szintén életveszélyes, mert tűz esetén nincs víz az oltáshoz, a hő- és füstelvezető ablakok nem működnek megfelelően, az ablaknyitó motorok gyenge teljesítményűek ezekhez az ablakokhoz, a két csarnokrész huzatos és télen hideg, nincs megfelelő szigetelés a hideg ellen, a galéria mind a két csarnok részben kihasználatlan és felesleges. A régi csarnok oldalsó falán lévő ablakok nem lettek felújítva, ezért nem működnek és balesetveszélyesek,a csarnok a rosszul megtervezett ajtók miatt huzatos és nehezen megközelíthető,a tető itt is beázik és az ázás miatt mállik a vakolat.A virágpiacon a csapadékvíz elvezetése nem megoldott, az esővíz befolyik az üzletekbe, a pavilonok központi világítása nem megfelelő és nem energiatakarékos,- vagy minden ég vagy semmi- a falak penészesesednek, mállik a vakolat az előtető hiánya miatt a virágok hamar tönkremennek, az időjárás ellen nincsenek védve.A külső piacon az asztalok tetővel fedése nem megoldott, az áru nyáron hamar tönkre megy,eső esetén a csapadékvíz áll az asztalok között, a világítás nem megfelelő, sötét az udvar, az ott található üvegtető alkalmatlan az asztalok fedésére, nem szűri meg a napsugárzást, hamar tönkre megy az áru.
A jelzett problémák és műszaki hiányosságok nagy része az építésnél levő hanyag és nemtörődöm műszaki vezetés hibája, amihez még hozzájárultak a tervezési hibák is. Nem egyszerű és nem olcsó ezeket a problémákat megoldani úgy, hogy a Piac üzemelése és működése eközben zavartalan legyen.
A polgármesteri hivatalnak a termelők és a vásárlók érdekeit is szem előtt kell tartania. Olyan nyugodt körülményeket akarunk biztosítani a Búza téren, mint amilyen a piac átépítése előtt volt. A közelgő mindenszentek és halottak napja miatt első lépésként meg kellett oldanunk, hogy a virágvásár úgy álljon majd a miskolciak rendelkezésére, hogy az árusokat és a vásárlókat ne érhesse atrocitás. Tavaly itt kaotikus állapotok uralkodtak. A tavalyi évtől eltérően az idei virágvásár szervezése Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának felügyeletével valósul meg. A vásár előkészítése érdekében október 7-től folyamatos egyeztetés kezdődött az Önkormányzat kezdeményezésére a Miskolci Piac Zrt., a Régió Park Miskolc Kft., a Közterület-felügyelet, a Miskolc Városi Rendőrkapitányság, a Centrál Holding Ingatlanhasznosító Kft., valamint az őstermelők és a kereskedők képviselőinek részvételével.

A kaotikus állapotok elkerülése érdekében megnyitottuk a Búza téri parkoló egy részét a termelőknek ahol a tavalyinál lényegesen kedvezőbb anyagi feltételek mellett árusíthatnak, de csak vágott virágot.
A nyugodt és békés viszonyok biztosítása érdekében a rendőrséggel és a közterület felügyelettel is sikerült megállapodnunk.

A piaccal kapcsolatos következő lépés a csődközeli helyzet megoldása még ránk vár. Olyan stratégiát dolgozunk majd ki, hogy a kereskedők és a termelők érdekeit egyaránt szem előtt tartva, kedvező feltételeket biztosíthassunk.

A kérdéskör rendezése nagyon fontos, mert sok termelő az idén már nem is akar, de talán nem is tud árujával megjelenni a piacon, mert nem is készült rá, gyakorlatilag nem termelt az éven. Ezúton is arra kérem őket, vessék el a magokat jövőre, mert mindent meg fogok tenni azért, hogy biztosítsam helyüket Miskolc legnagyobb piacán.”

Czinkné Sztán Anikó tanácsost bízta meg a polgármester a Búza téri ügyek rendezésével, aki a következőket mondta el:- Október 7-én kezdtük meg az egyeztetést a bérlőkkel, a Régiópark Kft.-vel,a Közterület Felügyelettel. Most úgy gondoljuk mindenki megelégedésre sikerült a Halottak napi virágvásárt megoldani. Az elmúlt évben számla nélkül 125 és 880 ezer forint közötti összeget kellett fizetniük egy hónapra ebben az időszakban, most pedig 800-900 forintot kell négyzetméterenként fizetniük, így két hétre mindössze 15-30 ezer forint kell kiadniuk az őstermelőknek. Ezt szeretnénk majd a karácsonyi fenyővásár idején is biztosítani.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek