2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Ingyen számítógépek a társadalmi felzárkózásért

Ingyen számítógépek a társadalmi felzárkózásért

Ingyen számítógépek a társadalmi felzárkózásértAz NFÜ és a Microsoft akciója két hátrányos helyzetű térségben működő iskola megsegítésére.

65 db ingyen számítógéphez és szoftverekhez jut Magyarország  leghátrányosabb helyzetű térségében két település oktatási intézménye és tanulói. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Microsoft Magyarország  összefogásával a szendrői általános iskola és a sajókazai gimnázium hátrányos helyzetű tanulói használhatják ezek után azokat a számítógépeket, melyek a nem szokványos – de követendő – összefogás eredményeképpen iskoláikba érkeznek. Ez az akció egyben felhívás is más intézmények és vállalkozások számára, melyek a lecserélt, de még teljes értékűen használható eszközeikkel támogatni tudják a társadalmi felzárkóztatást.

Az 581 tanuló oktatását-nevelését végző szendrői Általános Iskola a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény környékén, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében működik a város egyetlen általános iskolájaként. Az iskola önkormányzati fenntartású intézmény. Az iskola tanulóinak többsége hátrányos szociális körülmények között él, 70%-a roma származású, nagycsaládból érkező. Ezért az intézmény nagy súlyt helyez a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására, tehetséggondozására és a továbbtanulásra való felkészítésére. Szendrőn a lakosság 66%-a alacsonyan képzett, ezért óriási a munkanélküliség és az ebből fakadó mélyszegénység. A kisvárosban lakó gyerekek esélyét a közoktatás színvonalának javítása, a középfokú szakképzésbe való beiskolázás növeli, ehhez tud hozzájárulni az NFÜ és a Microsoft közös akciója.

Sajókaza lakói közül mintegy 1000 fő él azon a telepen, ahol a 240 hátrányos helyzetű diákkal foglalkozó Dr. Ámbedkar Gimnázium által fenntartott információs ház működik. A környező sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás eddig nem ért el. A gimnázium tehát olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. Az iskola érettségit és versenyképes szakmát kínál a diákoknak úgy, hogy fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanít, mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre. Ezek a fiatalok nem engedhetik meg maguknak, hogy saját számítógépet vásárolhassanak vagy azt használva a világháló tudásanyagával találkozzanak.  Az ingyenesen átadott számítógépek és szoftverek egy olyan információs pontban kerülnek, ahol nem csak az iskola tanulói, de a telep és a kisváros lakói is használhatják, hozzáférve ezzel a web szolgáltatásaihoz és információihoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek