2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Informatika és öltözködéskultúra oktatás hátrányos helyzetűeknek

Olyan embereket győzött meg a képzés fontosságáról az Ózdi Családsegítő Szolgálat, akik már mindenféle szociális juttatástól elestek. A 240 megkeresett közül nyolcvanan vállalták a feladatot, a tehetségesebbek már az informatika alapjaival ismerkednek.

Nyolcvan halmozottan hátrányos helyzetű ózd térségi ember ült be 2009. június 1-én az iskolapadba, hogy részt vegyenek a másfél éves munkaerő piaci képzésben. Az oktatást vállalók közül idáig senki nem adta fel, sőt bizakodnak, hogy a tanfolyam zárása után állást találnak. Addig azonban még sok olyan dolgot meg kell tanulniuk, amit hasznosítani tudnak majd egy-egy állásinterjúnál.

A halmozottan hátrányos helyzetű emberek meggyőzésekor fontos tényező volt, hogy nem kell fizetniük az utazásért, hiszen a kistérségi mikrobusz viszi őket az oktatás helyszínére, majd onnan haza. Minden tanítással töltött nap után 1500 forint segélyt kapnak, a szünetekben pedig szendvicset ehetnek. Aztán az első élmények is meghatározók voltak, ami a Pécsről érkezett Bujtor István felnőttoktatási szakembernek köszönhető. Ő személyesen beszélgetett el az emberekkel életükről, családjukról és lehetőségeikről. Azóta már átismételték a kulcskompetenciákat, az írást, olvasást és számtant, hiszen volt, akinek már ezen a téren is megkopott a tudásszintje. Sorban tartják számukra a borsodbótai iskola pedagógusai a magyar és matematika órákat, a legjobbaknak pedig Czeber László informatika tanár oktatja a számítógép kezelést.

Gulyás János borsodbótai polgármester, a projekt menedzsere a Royalmagazinnak elmondta: közel 68 millió forintot nyertek az „Első lépés az integráció felé – lépésről lépésre Ózd kistérségében” című pályázaton, amit a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTTE) nyújtott be. A folytatásban az egykor tanultak átismétlése után megtanítják, milyen ruhában és milyen higiéniai elvárás szerint jelenjenek meg az álláskeresésen, és ott hogyan kommunikáljanak. Ez a Mi Fair Lady program, amit a drámapedagógia egészít ki. Mindez a személyiségfejlesztést helyezi a fókuszba és talán több mint egy pályaorientációs tréning. Gulyás János szerint már az is nagy előnyt jelent a résztvevők számára, ha a képzést követően el tudják intézni saját ügyeiket, és a mindennapi dolgok lebonyolításánál nem szorulnak segítségre.

 

-kovács-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek