2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Vidékfejlesztésről Bükkszentkereszten

Információs nap: 50 millió euróra pályázhatunk a szomszédokkal

Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a Magyarország-Szlovákia Területi Együttműködési Program információs napját a megyeházán. Amint Dr. Ódor Ferenc bevezetőjében elmondta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fontosnak tartja a határmenti együttműködést, és saját eszközeivel mindent megtesz annak elősegítése érdekében.

A mai gazdasági helyzetben minden lehetőséget igénybe kell venni, főleg itt: hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos viszonylatban is nehéz helyzetben van. A pályázati lehetőségek nem fogják megoldani problémáinkat, de enyhíthetik azokat, vagy újabb értékek létrehozásával talán eljuthatunk a megoldásig – mondta megnyitójában Ódor Ferenc. Az elnök kifejtette: a Közös Technikai Titkárságot ellátó VÁTI és saját munkatársaim is sokat tettek azért, hogy az eddigi Európai Uniós határmenti programokban megyénk pályázói országos szinten is kiemelkedően szerepeltek.

Lássuk a számokat!

A megyei statisztikából kiderül: az INTERREG IIIA elnevezésű, 2004-2006 közötti Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Programban a Magyarország rendelkezésre álló keret összesen 4,8 milliárd forint volt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből összesen 29 pályázat nyert 1,9 milliárd forint értékben, vagyis a Magyarország rendelkezésére álló teljes keret 40,3 %-a itt került lehívásra.

Az Európai Unió a 2007-2013 közötti programozási időszakra két, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő határmenti együttműködési programot hozott létre: az egyik Program a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Szomszédsági Program, 68 millió euró forrással. A másik a Magyarország-Szlovákia Európai Területi Együttműködési Program, közel 200 millió euróval. Ez utóbbiban már az első pályázati forduló is lezárult, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintően 42 pályázat nyert támogatást, 2,86 milliárd forint összegben, vagyis a teljes rendelkezésre álló összeg 16,6 %-a a megyében kerülhet lehívásra. Ezen túl 8 koncepciós terv is elfogadásra került, ami további 1,6 milliárd forintot jelenthet.

A tegnap megtartott információs nap már a második pályázati felhívásnak szólt, amely szeptember 29-én, illetve 30-án zárul, és közel 50 millió euró, vagyis 13,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre benne.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…