2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Indulás az iskolába! – biztonságosan

Mint minden szeptember, a mostani is menetrendváltozást hoz. Részben a nyár (vakáció) vége, részben az iskolakezdés miatt. Nagyobb kapacitás kell a tömegközlekedésben. A mostani tanév nyitánya azonban a szokottnál nagyobb módosításokkal jár együtt, több mindenre kell és érdemes odafigyelnie diáknak és szülőknek egyaránt. Az MVK Zrt. összegyűjtötte, hol és mire. A legfontosabb, hogy számos korábbi beidegződés, megszokott útvonal és ütemezés idén nem biztos hogy működőképes. Amerre évek óta járt a gyerek iskolába, az a járat, az a megállóhely: jelenleg esetleg éppen a Zöld Nyíl munkálatai folytán már nem ott, nem arra van, ahol eddig. Mint ismeretes, éppen az előző tanév utolsó heteiben kezdődtek meg a nagy villamospálya-rekonstrukciós projekt kivitelezése. Következményeként a város egyik felében a főutcai villamosok helyett villamospótlók közlekednek, de részben nem a főutcán. Másfelől pedig több tanintézmény megközelíthetősége kisebb-nagyobb mértékben megváltozott az építkezések miatt.
Azoknak a szülőknek, akik fiatalabb gyermeküket engedik el reggelente otthonról, ajánlott újra elmagyarázni neki, pontosan mire szálljon fel, hol szálljon le, milyen úton menjen az iskolakapuig, és mire vigyázzon a közúti forgalom kapcsán. Ez elsősorban a Hunyadi utca és a Soltész Nagy Kálmán utca közötti belvárosi övezetet érinti, mármint az ott elhelyezkedő intézményeket.

Legpraktikusabb talán épp innen, az iskolák „felől” megközelíteni a témát. Nézzük, az egyikbe-másikba járókat hogyan érintik a változások.
Miskolci Egyetem

A 31-es autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u. terelt útvonalon közlekednek.

Kós Károly Építőipari Szakközépiskola

Megközelíthető a terelő útvonalon közlekedő 1VP, 1A, 21, 21A, 31 viszonylatokkal is, amelyek az Üteg u. megállóban állnak meg. A Tiszai pu.-ról induló járatok a Selyemréti templom előtt lévő megállóban állnak meg. (Figyelem! A járat a Tiszai pu. felől a Bajcsy-Zsilinszky u. bal oldalán közlekedik, a Soltész Nagy Kálmán u. megállóhelyet is áthelyezték az úttest bal oldalára.)

Andrássy Gyula Szakközépiskola – Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola

A csak a Thököly utcáig közlekedő 1-2-es villamos helyett az 1VP villamospótló járat vehető igénybe. A belváros felé a Bláthy Ottó szakközépiskola előtt, a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapuban a rendőrség épülete előtt állnak meg.  (Figyelem! A járat a Tiszai pu. felől a Bajcsy-Zsilinszky u. bal oldalán közlekedik, a Soltész Nagy Kálmán u. megállóhelyet is áthelyezték az úttest bal oldalára.) A 21, 21A, 31-es autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u terelt útvonalon közlekednek és megállnak a 1A, 3, 4-es autóbuszok Bajcsy-Zsilinszky u. megállójában.

Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola – Földes Ferenc Gimnázium

Az 1-es, 2-es villamosok csak a Thököly u. – Diósgyőr, illetve Thököly u. – Vasgyár között közlekednek, a Thököly u.- Tiszai pu., illetve Thököly u. – Búza tér között átszállással villamospótló autóbuszok vehetők igénybe. A villamospótlók megállnak a Hősök tere megállóhelyen.

Kandó Kálmán Szakközépiskola

Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium     

Miskolci Lévay József Református Gimnázium           

Evangélikus Kossuth L. Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola

MIOK József Nádor Szakképző Iskola Magyar Iparszövetség Oktatási Központ Miskolci tagozat

Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

Az 1-es, 2-es villamosok csak a Thököly u. – Diósgyőr, illetve Thököly u. – Vasgyár között közlekednek. A Thököly u.- Tiszai pu. (1VP), ill. Thököly u. – Búza tér (BVP) között villamospótló autóbuszok vehetők igénybe a Szemere-kert megállóhelyen. A Palóczy utcán közlekednek a villamospótló járatok, így a forgalom jelentősen megnőtt, fokozott óvatossággal kell közlekedni! A 34-es autóbuszok Dayka G. u. megállóhelyén építési munkálatok miatt körültekintően kell közlekedni! A Petőfi utcán közlekedő 21, 21A, 33-s autóbuszok Teleki u. megállóhelyénél útépítési munkák zajlanak, ezért fokozott figyelemmel közlekedjenek!  A 21, 21A-s autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u terelt útvonalon közlekednek.

Herman Ottó Gimnázium – Zrínyi Ilona Gimnázium

Az 1-es, 2-es villamosok csak a Thököly u. – Diósgyőr, illetve Thököly u. – Vasgyár között közlekednek, a Thököly u.- Tiszai pu., illetve Thököly u. – Búza tér között átszállással villamospótló autóbuszok vehetők igénybe. A villamospótló megállók közelében építési munkálatok zajlanak, fokozott óvatossággal kell közlekedni! A villamospótló járatok a mindkét irányban a Szent István utcán közlekednek! A 21, 21A-s autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u terelt útvonalon közlekednek.

Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola

Miskolci Matura Gimnázium

Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola


Az 1-es, 2-es villamosok csak a Thököly u. – Diósgyőr, illetve Thököly u. – Vasgyár között közlekednek, a Thököly u.- Tiszai pu., illetve Thököly u. – Búza tér között átszállással villamospótló autóbuszok vehetők igénybe. A 21, 21A-s autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u terelt útvonalon közlekednek.

Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium

KARRINA Szakképző Iskola

Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola

Diósgyőri Gimnázium és Városi Pedagógiai Intézet

Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola és Kollégium

Az 1-es, 2-es villamosok csak a Thököly u. – Diósgyőr, illetve Thököly u. – Vasgyár között közlekednek, a Thököly u.- Tiszai pu., illetve Thököly u. – Búza tér között átszállással villamospótló autóbuszok vehetők igénybe. A 21, 21A-s autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u terelt útvonalon közlekednek.

Avasi Gimnázium

Martin János Szakképző Iskola

Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnázium


A 31-es autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u. terelt útvonalon közlekednek. A 32-es viszonylaton az Avas kilátó irányában hosszabb menetidőre lehet számítani a belvárosban zajló építési munkák miatt.

Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola

Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola

A 31-es autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u. terelt útvonalon közlekednek. A 32-es viszonylaton az Avas kilátó irányában hosszabb menetidőre lehet számítani a belvárosban zajló építési munkák miatt.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN:

Közlekedés a Tiszai pályaudvartól (1V, 2V, 1VP, 1, 1A, 8, 18, 31)          

Az 1-es, 2-es villamosok rövidített útvonalon közlekednek, helyettük az 1VP villamospótló járat vehető igénybe (Figyelem! A járat a Tiszai pu. felől a Bajcsy-Zsilinszky. u. bal oldalán közlekedik, a Soltész Nagy Kálmán u. megállóhelyet is áthelyezték az úttest bal oldalára). A Thököly utcától villamosok közlekednek. A 21, 21A, 31-es autóbuszok a Tiszai pu. felé a Zsolcai kapu – Baross G. u terelt útvonalon közlekednek.

Közlekedés a Búza tér autóbusz pályaudvartól (1V, 2V, 1VP, BVP, 1, 1A, 32, 2, 3, 3A, 4, 7, 11)

Az 1-es, 2-es villamosok rövidített útvonalon közlekednek, helyettük az 1VP, BVP villamospótló járat vehető igénybe átszállással. A BVP jelzésű járat a Búza tér végállomás – Thököly u. között közlekedik.

Diákbérletek: szelvénytől pótdíjig

Az általános iskolások érvényes jeggyel vagy diákbérlettel utazhatnak az MVK járatain. Utóbbiból kétféle verzió létezik: villamosra, valamint villamosra és buszra egyaránt érvényes.

A diákigazolványhoz tanuló bérletszelvényt váltva lehet utazni, külön bérletigazolvány készítése nélkül. A szelvényre a (legelső) utazás megkezdése előtt rá kell írni a diákigazolvány számát. Amennyiben az oktatási intézmény a diákigazolványt nem tudja időben kiadni, az átmeneti időszakban a bérletszelvényen a gyermek nevét kell feltüntetni, így az a szelvény érvényességi idejének végéig használható lesz. Az ilyen bérleteket 2010. október 10-ig fogadhatják el a jegyellenőrök. (Ezt az időpontot követően – az érvényes diákigazolvány kiadásáig – az iskola által kiadott személyi kártyával lehet igazolni a tanulói jogviszonyt.)
A középiskolák első osztályába lépők – ha az új iskolában az új diákigazolványukat nem kapják meg – korábbi érvényes diákigazolványukkal 2010. november 5-ig utazhatnak. A felsőoktatásban első évet kezdők esetében ugyanez a helyzet.
A Miskolc Kártyával rendelkező tanuló-hallgató(k) kedvezményes tanuló villamos havibérletet, tanuló villamos 30 napos bérletet, kombinált tanuló havibérletet vagy tanuló arcképes kombinált 30 napos bérletet válthatnak. A Miskolc Kártya tanulók esetében a tanulószelvény és diákigazolvány bemutatásával együtt jogosít fel a közösségi közlekedési szolgáltatás kedvezményes igénybevételére.
A Magyar Államkincstár által kiadott hatósági igazolványokkal („MÁK-os igazolvány”) kapcsolatban az alábbiakra hívja fel a szolgáltató a figyelmet: a jogosultak a kedvezményre való jogosultságot  a Magyar Államkincstár által kiadott új típusú hatósági igazolvánnyal igazolhatják. A kedvezmény a sorszámozott igazolvány és a tulajdonost igazoló személyi igazolvány vagy egyéb személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával együtt érvényes. Az MVK Zrt. 2010. augusztus 31-ig elfogadja a régi típusú „MÁK-os” igazolványokat is, amennyiben a kedvezményt igénybe vevő személy tudja magát igazolni személyazonosságot igazoló okmánnyal is. Az MVK Zrt. jegyellenőrzésre feljogosított dolgozói 2010. augusztus 31. után a régi típusú hatósági bizonyítványt nem fogadják el, hanem bevonják azt, és tájékoztatják a régi okmánnyal utazót, hogy bérletbemutatási díj ellenében az intézkedéstől számított 30 napon belül bemutathatja az új típusú igazolványát a Közönségszolgálati Irodában (Szemere utca 5. 46-504-810). Amennyiben ez elmarad, pótdíjazási eljárás indul.

A Zöld Nyíl és a szeptember

Az MVK Zrt. projektigazgatósága közleményben hívja fel az iskolások és a szülők figyelmét, hogy a szeptemberi iskolakezdés kapcsán a villamos projekt kivitelezési munkálatai miatt, melyek jelenleg is nagy ütemben zajlanak a Tüzér utca és a Thököly utca közötti szakaszon, nagyobb forgalomra és hosszabb menetidőre kell számítani. Ezért javasolt 10-15 perccel korábban elindulni a megszokotthoz képest.

A Szinvapark áruháznál lévő csomópont nagy terhelésű útátjárója (azaz az Ady-hídi kereszteződés) előreláthatólag másfél héten belül lesz kész teljesen, addig két szélesebb sáv áll a közúton közlekedők rendelkezésére. A gyorsabb és biztonságosabb közlekedés elősegítése érdekében rendőri irányítás lesz ebben a kereszteződésben szeptember első három napján, és amennyiben szükséges a következő héten is. A gyalogosközlekedés részben a zebrákon, részben – az építési területen – alkalmi „hidakon” zajlik.

A projektigazgatóság kéri mind az utasok, mind az egyéni közlekedők (autósok és gyalogosok) megértését és türelmét ebben az átmeneti időszakban.

Az építkezések következtében a közlekedőknek fokozott figyelemre van szükség az alábbi helyeken:

– Szent István – Nagyváthy utcák kereszteződése

– Szent István – Malomszög utcák kereszteződése

– Malomszög – Tizeshonvéd utcák kereszteződése

– Petőfi utca eleje (Bartók tér) és a Teleki utcai megálló

– Dayka Gábor út és a Kis-Hunyad utca kereszteződése

– Dózsa György út és a Kis-Hunyad utca kereszteződése (Szemere-kert)

– Hősök tere (Horváth Lajos – Kazinczy u. kereszteződése)

– Ady-híd

– Soltész Nagy Kálmán – Bajcsy-Zsilinszky utcák kereszteződése

– Selyemrét (a Bajcsy–Zsilinszky út Körösi Csoma Sándor – Baross utcák közötti szakasza)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek