2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Indul az új Ifjúsági garancia Rendszer

2015. február 25-én Dr. Czomba Sándor államtitkár úr bejelentette az Ifjúsági Garancia Rendszer indítását, a fiatalok bevonásának megkezdését. A Kormány az Ifjúság Garancia Rendszert tekinti a fiatalok foglalkoztatását elősegítő elsődleges eszköznek. A fiatalok munkanélküliségének csökkentése jelenleg az Európai Unió egyik leghangsúlyosabb célkitűzése, melyben az Európai Unióval kötött megállapodással a Magyar Kormány is partnerséget vállalt.
Az Ifjúság Garancia Rendszer lényege, hogy azon 15-25 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, 6 hónapon (illetve később 4 hónapon) belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat szerzésre, vagy a tanulásra. A program több lépcsőben valósul meg a 2015-2020 időszakban. Az első szakaszba történő belépésre 2016. június 30-ig van lehetőség, de segítő támogatásokat 2017. december 31-ig lehet nyújtani a projekt költségvetésének terhére.
Az Ifjúság Garancia Rendszerbe vont fiatalok olyan komplex segítségnyújtásban részesülnek, mely során – a hagyományos foglalkoztatási szolgálati tevékenységeken túl – hangsúlyozottan több szakmai segítséggel kerülnek felhasználásra a foglalkoztatási eszköztárba tartozó szolgáltatások és támogatások, valamint a közoktatás, a szakképzés, a szociális terület és az ifjúságügy eszközrendszere.
Az Ifjúság Garancia Rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program (GINOP) 5.2.1 projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése mellett, a megyei Kormányhivatalok konzorciumban valósítják meg, az Európai Szociális Alap, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés és a nemzeti társfinanszírozás által biztosított összegből. A program keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2017. december 31-ig 5 620 fő támogatására nyílik lehetőség.
A munkaerő-piaci program szerepe, hogy a célcsoportba tartozó azon fiatalok számára, akiknek a foglalkoztatási szerv eszköztárába tartozó támogatást is indokolt adni, ezt a támogatást szakmailag és pénzügyileg biztosítsa. Cél, hogy a munkaerő-piaci program által nyújtott szolgáltatások és támogatások segítségével javuljon a fiatal munkaerő-piaci helyzete, s mihamarabb megvalósulhasson a támogatás nélküli elhelyezkedése.
Az Ifjúság Garancia Rendszerben megvalósuló GINOP 5.2.1 program keretében a célcsoport számára lehetőség nyílik szakmaszerzésre, támogatott foglalkoztatásba történő elhelyezkedésre, vállalkozás indításának elősegítésére, valamint lakhatási támogatás igénybevételére.
Az Ifjúság Garancia Rendszerbe történő belépési pontok a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai. A részvételi lehetőségekről és a támogatásokról bővebb információ a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain kérhető, melyek elérhetőségei megtalálhatók az alábbi honlapokon: www.kormanyhivatal.hu; http://borsod-abauj-zemplen.munka.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek