2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Időutazás a 2010-es Kocsonyafesztiválon

Időutazás a 2010-es Kocsonyafesztiválon

Időutazás a 2010-es KocsonyafesztiválonA február végén tizedik alkalommal rendezendő Kocsonyafesztivál egy nyolc évszázados város, Miskolc történelmi hagyományait, legendáit eleveníti fel.

A műemléki védettségű belváros épületeinek kulisszái előtt a boldog békeidők hangulata fogadja majd a látogatókat, akik gazdag kulturális, és nem utolsó sorban gasztronómiai kínálatból válogathatnak 2010. február 19-21. között.

 

A miskolci belváros teljes területét három napra kisajátító fesztiváli kavalkád fő helyszíneit az egykori történelmi városkapuk, a Győri, a Szentpéteri, a Csabai és a Zsolcai kapuk köré szervezték. A különböző helyszíneken tematikus programok zajlanak majd, amelyek a históriai hűséghez, építészeti adottságokhoz igazodva jelenítik meg egy-egy kor és korszak hangulatát.

Az 1700-as éveket idézve kis piactér nyílik a belvárosi Sötétkapu mellett, amely a hajdani görög kereskedő kompániák virágzásának korszakára utal. A szomszédos Miskolci Galériának napjainkban helyet adó Dőry-kúria épületében pedig, ahol egykor II. Rákóczi Ferenc megszállt, eredeti helyszínen rendezik be a vezérlő fejedelem egykori főhadiszállását.

Újabb kor, újabb hagyományok elevenednek meg a Szentpéteri kapu felé eső Hősök terén, ahol a nagy piactér nyílik meg. Hamisítatlan vásártéri hangulatot hoznak ide a kofák, kikiáltók, árusok. A vásártól elmaradhatatlan Pajtaszínház, amelyben komédiákat, könnyed színdarabokat láthat majd a nagyérdemű, arra utal, hogy a város első állandó kőszínházának felépítése előtt a vándortársulatok egy csizmadiaszínben tartották előadásaikat.

A Hősök teréhez közeli Déryné utcában, a Miskolci Nemzeti Színház és a Színészmúzeum előtt már a színházépítés időszakát, az 1800-as évek közepét jelenítik meg a kosztümös szereplők. A „Századforduló térnek” elnevezett Erzsébet téren a boldog békeidőként emlegetett korszak, a XIX. század vége köszön vissza. Omnibusz, kintornás, hatalmas méretű régi fotók kiállítása, kültéren berendezett kávéházi belső, valamint korabeli kuplékat, sanzonokat, kabaréjeleneteket kínáló pódiumszínpad gondoskodik az akkoriban is pezsgő életű Miskolc hangulatának felidézéséről.

Napjaink kulturális kínálatának két zenei színpad biztosít teret. Ezek a fesztiválhelyszínek nagyszabású koncertekkel késő estig várják (nem csak) a fiatal közönséget.

A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: nagy mennyiségben kínálják majd a legkülönbözőbb kocsonyakülönlegességeket. Ám nem csak kocsonyából áll a gasztronómia! Különböző pecsenyéket, köztük a híres miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit, a különböző hungarikumok széles választékát ugyancsak megkóstolhatják azok, akik 2010. február 19-21. között ellátogatnak Miskolcra, a Kocsonyafesztiválra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek