2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Holdudvarban – Városok vidéke

A Holdudvarban – Városok vidéke címmel konferenciasorozatot rendezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Borsodnádasdon, Szirmabesenyőn és Forrón. Az említett térségek országgyűlési képviselői, mellett állami és települési vezetők, fejlesztési szakemberek, vállalkozók vettek részt az egyeztetésen.

Borsodnádasd Ózd, Szirmabesenyő Miskolc, Forró pedig Encs vonzáskörzetében található. Ennek megfelelően a helyi képviselők, így Riz Gábor, Csöbör Katalin és Demeter Zoltán is megtisztelve jelenlétével a rendezvényt.

„A kisemmizett vidékiek beárámlásával hirtelen nagy iparvárosok születtek. Megbomlott a város és vidéke korábbi gazdasági együttműködése” – utalt a szerves település- és térségfejlődés ’50-es években történt felbomlásának okára Bánné dr. Gál Boglárka. A szocialista állam elhibázott centralizációs politikáját a rendszerváltás óta próbálják oldani, helyreállítani a régi, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat, fejleszteni az elsorvasztott vidéket. Közben a globalizáció jelentette kihívásokkal is meg kell küzdeni. Ennek ellenére megyénkből is számos jó példáról számolhatunk be, ahol sikerült behozni a lemaradást. Kiemelte, hogy együtt gondolkodásra, a települések méretétől függetlenül kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség.

Rakaczki Zoltán, Forró polgármestere történelmi háttérbe helyezte települése és Encs kapcsolatát, majd a jelent értékelve kijelentette, hogy mind a kettőnek a foglalkoztatás helyzete jelenti a legnagyobb problémát, amelyhez társul a képzett fiatalok elvándorlása. „Ez a vidék élni akar. ehhez a központi akarat mellett a lehetőségeket, célokat meg  kell találni”- jelentette ki a polgármester. Ezzel összefüggésben szorgalmazta az  erőkoncentrációt.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője a szolidaritás, a sorsközösség fontosságáról szólt beszédében. Szükség van azon emberek összefogására, akik „építő módon tenni szeretnének” a családjukért, településükért, esetleg egyházukért, civilszervezetükért. „Együtt tegyünk a jövőért”- kérte. Szorgalmazta a  városok és kisebb települések kölcsönösen előnyös együttműködését, például a minőségi élelmiszertermelés, ellátás területén. Kérte, hogy  a fejlesztési pályázatok mellett éljenek a START mezőgazdasági közmunkaprogramban  rejlő lehetőségekkel a települések.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a jövő szempontjából nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy összhang legyen az önkormányzatok, civilszervezetek, vállalkozók „szentháromsága” közt.  Felhívta a figyelmet arra, hogy változik a világ, amelyhez igazodni kell, például Ózdon 700 ember hiányzik  a termelőszférából. A befektetők első kérdése manapság már az, hogy rendelkezésre áll-e képzett munkaerő.  Most jön az utolsó olyan EU ciklus, amikor komoly támogatásokat lehet igénybe venni a korábbi fejlődési problémák megoldására. Élni kell a lehetőséggel.. Ennek megfelelően a gazdaságfejlesztés, a hazai KKV szektor  megerősítése van a középpontban.   

Ezt követően a konferencia keretében előadás hangzott el a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatról, a falvak megújulási lehetőségeiről, megyénk fejlesztési lehetőségeiről. Az Abaújtejen keresztül bepillantást nyerhettek a résztvevők egy helyi cég és a tejágazat helyzetébe, valamint megismerkedhettek a „bioszentandrási” modellel.

Az előadásokat követően sajtótájékoztatót tartott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és a rendezvényeknek otthont adó települések  polgármesterei. Török Dezső  elmondta, hogy Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere volt a rendezvénysorozat ötletgazdája, a megyei önkormányzat pedig 1,9 millió forintot nyert  a megvalósítására. Megköszönte valamennyi érintett, közreműködő konstruktív hozzáállását, munkáját. Megerősítette, hogy a megyei önkormányzat nyitott a hasonló kezdeményezésekre, mintegy katalizátor vett részt a konferenciasorozatban és az alkalmat megragadva a településeknek újfent felajánlotta a megye szakmai segítségét.

A területfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy konkretizálódott: októberben 16 országos pályázat fog megjelenni. Várhatón 2016. első negyedévében indulnak meg a szerződéskötések.

Rakaczki Zoltán kiemelte, hogy nem csak a három településnek, hanem a térségeik számára is fontos volt a konferenciasorozat annak érdekében, hogy a pályázati ciklusban minél több lehetőséggel tudjanak élni. Szorgalmazta az ezzel kapcsolatos együttműködést.

Huszti Gábor elismeréssel nyugtázta, hogy a nyári szabadságolás ellenére ilyen színvonalas rendezvénysorozatot sikerült összehozni.  A szirmabesenyői helyszín, a kastély jelképnek is tekinthető, mert több évtizedes kallódás után sikerült másfél hónap alatt olyan állapotba hozni, hogy konferenciának adhatott otthont. Szorgalmazta, hogy a területfejlesztés során kellő figyelmet kapjon Miskolc melletti agglomeráció is. Hasonlóan nyilatkozott Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere is, Ózd szomszédságában szeretnék megmutatni magukat, megragadni a lehetőségeket, amely eredményeképpen előrébb léphetnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek