2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Havazás: Mályiban már minden út és utca járható

A tegnapi megfeszített munka eredményeképpen Mályiban már ma hajnalra minden út és utca járható vált, minden lakást meg lehet közelíteni.Szombatra a 16 km önkormányzati úthálózat teljesen járhatóvá lett téve beleértve a tóparti utcákat is. A közintézmények és a buszmegállókban jelenleg is folyik a kézierővel a hóeltakarítás.

Viszokai István polgármester hívtuk telefonon, aki rövid értékelést adott a jelenlegi helyzetről: „Mályiban március 15-éről, már 14-én megemlékeztünk, tudván a médiából a 15-ei ítéletidőt. A hóeltakarítás a településen csütörtökön este 11 óráig,  majd pénteken reggel 6 – tól ma hajnal 2 óráig tartott. Pénteken a fő közlekedési utakra többször is vissza kellett mennünk, mert ismét befújta a hó az utakat, ezért került sor a mellékutak későbbi megtisztítására, amelyért utólag is elnézést kérünk a lakosságtól, de a katasztrófavédelem miatt a főbb közlekedési útvonalak élvezetek prioritást illetve elsőbbséget.”

A településen áram kimaradás, gázszünet nem volt. Csütörtök estétől 2 gép összesen 40 órát dolgozott, 800 kg sót használtak fel a síktalanításra. Csütörtök-pénteken 40 ember dolgozott kézierővel,szombaton 20-20 ember  váltott műszakban délig.Két JCV gép dolgozik az utakon, az egyik homlokrakodó a másik hótolóval rendelkezik. A homlokrakodóval egy vállalkozó segítette ki az önkormányzatot.

A polgármestertől megtudtuk, hogy Minden helyi vállalkozót felkerestek akinek munkagépe van, de volt aki a telephelyére sem tudott bejutni illetve nem számítva márciusban ekkora hóra, a hótoló lap sem volt már felszerelve. A Katasztrófavédelem sem tudott plusz gépet adni, mert minden gépük Miskolcon dolgozott.

Viszokai István polgármester: – Köszönetet kell mondanunk a közfoglalkoztatottaknak, akik a hosszú hétvégéjüket a közszolgálatában töltötték és helytálltak, de a lakosságnak is a türelmükért, és külön azoknak, akik a belügyminiszter felszólításának eleget tettek és nem indultak útnak. Szerencse ebben a rendkívüli helyzetben, hogy éppen munkaszüneti nap volt, kevesebb embernek kellett autóba ülni, így másfél nap alatt járhatóvá tettünk minden utat, persze ez több mint amit elvártak tőlünk. A 2013 évi költségvetésben 800  ezer forint van elkülönítve  a hótakarításra, ebből az éven a mai napig 400 ezer forintot felhasználtunk, így ez év télére már csak 400 ezer forintunk marad, ezért takarékoskodnunk kell, de ez természetesen nem mehet a biztonság rovására. A sajtó nyilvánosságának segítségével is kérjük a lakosságot, hogy saját ingatlanjuk előtt a járdákat takarítsák, síktalanítsák, hogy elkerüljük a felesleges baleseteket.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek