2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hatszáz millió forinttal gyarapodtak az abaújiak

Az Abaúj Leader Egyesület 2011-es pályázati kiírásán 65 pályázó járt sikerrel. Az egyesület elnöksége áprilisban  577 millió forint odaítéléséről döntött.    Füzesséri József, Szikszó polgármestere, az Abaúj Leader Egyesület elnöke arról beszélt: minden idők legaktívabb pályáztatási időszakának számított a tavaly ősszel megkezdett eljárás, hiszen az egyesület fennállása óta most sikerült a legtöbb támogatást a LEADER Program keretében lehívni. Ez azt jelenti, egyre több vállalkozás, civil szervezet, önkormányzat tervez és valósit meg fejlesztéseket Abaújban.
Az Abaúj  Leader Egyesület a helyi vidékfejlesztési stratégia alapján még tavaly szeptemberben hirdette meg tíz célterületen a pályázati lehetőséget. Az első körben az úgynevezett projekt ötleteket várták a jelentkezőktől.  a kiírásra 199 projekt ötlet érkezett. A pályázatok benyújtási határideje 2011. december 5-e volt: ide 127-en nyújtották be pályázatukat.

Sikernek könyvelték el azt is az egyesületben, hogy mindössze négy és fél hónap alatt dolgozták fel a beérkezett igényeket és április végén már a támogató határozatokat is kiküldték a nyerteseknek.

A 127 pályázatból – amelynek összes igénye 1 milliárd 40 millió forint értékű volt- formailag 66 pályázat felelt meg a feltételeknek. Ebből 65-öt támogatott az egyesület 577 millió forintértékben. Bár a kiírás alapján, a tíz célterületen csak 535 millió forintot lehetett volna elnyerni, de az Abaúj  Leader Egyesületnek sikerült még a Vidékfejlesztési Minisztériumtól 42 millió forint pluszforrásra szert tennie.

A legnagyobb igény a vállalkozói szférából jött, ott helyi termék feldolgozásra alapozott vállalkozásfejlesztésre összesen 348  millió forintot,  turisztikai célú fejlesztésére összesen 52  millió Ft támogatást nyertek el a kedvezményezettek.  De lehetett pályázni közösségi célú fejlesztésekre, képzésekre, térségen belüli együttműködésre, rendezvényekre.  Igény volt a helyiek számára az is, kis értékben is lehessen pályázni rendezvényekre és közösségi célú programokra. Ez újdonságnak számított a 2010-es kiíráshoz képest.

Füzesséri József arról beszélt, az itt élő emberek aktivitásának köszönhető az, hogy míg a 2010-s kiíráson mindössze 287 millió forinttámogatást tudott lehívni Abaúj, a 2011-es kiíráson majdnem megduplázódott ez az összeg, hiszen 577 millió forinttal gyarapodnak az itt élők.

Az Abaúj Leader Egyesület elnöke kijelentette: bízik abban, hogy a kormányzat az idén is támogatja a Leader csoportokat abban, hogy a helyi stratégiára alapozva fejlesztési pénzekhez jussanak a vállalkozók, az önkormányzatok, a civilek. Rendkívül nagy szükség van erre, hiszen a helyi ötleteken,  döntéseken alapuló fejlesztések  szolgálják igazán a vidék  fejlődését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek